söndag 11 oktober 2009
Jag sätter punkt
torsdag 17 september 2009
Bokmässeplaner
tisdag 15 september 2009
Oplanerat avbrott
Men på den positiva sidan så har jag också varit på intervju och fått ett vikariat som gymnasiebibliotekarie. Jag börjar nu på måndag, men får ändå möjlighet att åka iväg till bokmässan som planerat - wohoo!
måndag 31 augusti 2009
Ann Cleeves - Vita nätter
onsdag 26 augusti 2009
Enkät om läsvanor
Avkoppling och underhållning huvudsakligen.
Romaner, deckare och vissa fantasyböcker.
Vita nätter av Ann Cleeves och Över näktergalens golv och På kudde av gräs av Lian Hearn. Med andra ord ligger jag rätt mycket efter med recensionerna.
Självhjälpsböcker tycker jag t.ex. är rent nonsens. Har inte heller mycket till övers för biografier och knappt facklitteratur överhuvudtaget, eftersom jag (även om det kanske låter konstigt) är förhållandevis ointresserad av saker som skett på riktigt.
Massor förstås! Bara för att nämna några: Den hemliga historien, Vindens skugga och Kafka på stranden. Men jag läser mycket nyutkommet, så det gäller att hitta en bra balans där mellan det nya och det gamla. Är dock riktigt nöjd med att jag äntligen gett mig i kast med Sagan om klanen Otori av Lian Hearn nu i sommar, som visat sig vara hur bra som helst och vida överträffat mina förväntningar!
Kolla in min senaste recension.
Det är ungefär hälften-hälften mellan att köpa och låna från biblioteket. Eftersom jag kan reservera böcker gratis på jobbet ser jag ju till att utnyttja det!
Jovars, vi har åtta fulla Billybokhyllor här hemma, och om man räknar bort pärmar och annat som inte är böcker blir det omkring 35 hyllmeter.
Mamma läste för mig, men eftersom jag lärde mig läsa så tidigt behövdes det inte särskilt länge. Sen minns jag att lärarna i skolan läste högt för klassen i lågstadiet och ibland även på mellanstadiet, medan vi ritade och pysslade med andra grejer.
Jag minns det som ganska ofta.
Hemma var det nog mest Astrid Lindgren-böcker och så minns jag att jag var med i någon bokklubb också. I skolan var det bl.a. Roald Dahls SVJ och Eric Linklaters Det blåser på månen.
Det händer ibland att jag läser upp något stycke för en kollega på biblioteket eller för min sambo här hemma.
Roliga, knasiga eller särskilt bra saker som känns värda att dela med sig av.
tisdag 25 augusti 2009
Suzanne Collins - Hungerspelen
fredag 21 augusti 2009
Prishöjning på pocketböcker
söndag 16 augusti 2009
Pocketfrossa längs Drottninggatan
tisdag 11 augusti 2009
Kepler avslöjad!
fredag 7 augusti 2009
Lars Kepler - Hypnotisören
Boken tar sin utgångspunkt i en srie bestialiska mord på flera personer ur samma familj, där endast sonen överlevt. När kommissarie Joona Linna får reda på att det även finns en äldre syster i familjen, som han misstänker kan sväva i livsfara, kontaktar han psykiatern Erik Maria Bark, som har ett förflutet som hypnotisör. Efter en tragisk incident tio år tidigare har han tvingats lova att aldrig mer utföra hypnos, men beslutar sig ändå för att vara polisen behjälplig i hopp om att kunna rädda ett liv. Utan att veta det sätter han snarare en snöboll i rullning som får katastrofala konsekvenser.
Hypnotisören är till stora delar skriven i historisk presens vilket inte direkt hör till vanligheterna (jag kommer faktiskt inte på rak arm på någon annan bok som gör detsamma), men skapar ett driv i berättelsen. Undantaget i dåtid är en längre mellanpassage i boken där läsaren kastas tillbaka ett decennium och får ta del av Erik Maria Barks omtalade gruppsessioner i hypnos, som allt till syvende och sist bottnar i.
Om det brister någonstans så är det väl i trovärdigheten: morden är lite väl brutala, seriemördaren alltför ung (ingen direkt spoiler, detta framkommer tidigt i boken) och slutet känns helt enkelt några varv för tillskruvat. Totalt sett är jag dock positivt överraskad av Hypnotisören, som bjuder på pulshöjande underhållning i sommarvärmen.
Anne Holt - 1222 över havet
Hanne Wilhelmsen, f.d. polis och numera rullstolsbunden efter en skottskada i tjänsten, är en av resenärerna och bokens jagberättare. Till en början stretar hon emot och vägrar ta sig an fallet, men i takt med att resenärerna blir alltmer insnöade och desperata ger hon till slut efter för sin egen nyfikenhet och börjar nysta i alla ledtrådar. Hon är så cynisk, kaxig, iakttagande och rasande intelligent att jag inte kan låta bli att beundra henne – som litterär person åtminstone, privat hade hon förmodligen varit lite knepig att umgås med.
Parallellt med mordgåtan figurerar också ett annat mysterium – för vem är det som bevakas dygnet runt av beväpnade män i ett separat del av hotellet? Enligt ryktet kan det vara någon av ur kungafamiljen, men en tränad polis som Hanne fattar genast helt andra misstankar.
Jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig 1222 över havet då den sög tag i mig från första sidan, för den är hur bra som helst. Jag menar: pusseldeckare, slutna rummet-tematik och en klassisk upplösning i salongen à la Poirot… Vad mer kan man önska sig? Det här deckaren visar definitivt var skåpet ska stå!
måndag 3 augusti 2009
Fårö
lördag 1 augusti 2009
Den där Kepler...
måndag 27 juli 2009
Apropå genrer
söndag 26 juli 2009
Ann Cleeves - Svart som natten
lördag 25 juli 2009
Highlights of the highlands
söndag 5 juli 2009
Bortrest
fredag 3 juli 2009
Albertefynd
Ingen Oates för mig inte
söndag 28 juni 2009
Höstens böcker
* Nick Cave - Bunny Munros död (oktober). För att jag gillar hans musik och hans låttexter, och inte kan undgå att bli nyfiken på hur han är som romanförfattare.
* Curtis Sittenfeld - Presidentens hustru (augusti). De flesta bokbloggare som läst den på originalspråk verkar ösa lovord över den, och jag tyckte om debuten I en klass för sig.
onsdag 24 juni 2009
Mari Jungstedt - Den dubbla tystnaden
söndag 21 juni 2009
Alexander McCall Smith - Filosofiska söndagsklubben
onsdag 17 juni 2009
Lila och orange böcker
måndag 15 juni 2009
Come sail your ships around me
Han skriver romaner också. I oktober ger bokförlaget Forum ut översättningen av Bunny Munros död, som nog blir härlig läsning i höstrusket. Stilmässigt liknas den vid både Kafka och Cormac McCarthy... Kanske därför Nick Cave fått uppdraget att göra filmmusiken till filmatiseringen av den senares The Road?
torsdag 11 juni 2009
Hej bokkonsument
Ultimata längden på en bok: ca 250 sidor eftersom jag gillar korta, kärnfulla böcker. Böcker blir inte automatiskt bättre bara för att de är längre, snarare krävs det då mer av författaren för att lyckas upprätthålla mitt intresse hela vägen. Därmed inte sagt att många tjocka böcker inte skulle vara bra, för de är de förstås!
Favoritbokhandel: Som pocketslukare gillar jag verkligen Pocket Shop överlag. Min favorit är nog den vid Sergels torg.
Favoritbibliotek: Malmö stadsbibliotek känns oerhört trivsamt. Annars har jag alltid gillat Solna stadsbibliotek, som varit såväl hemmabibliotek som arbetsplats.
Favoritplats att läsa (utanför hemmet): På tunnelbanan, i någon av parkerna här på Söder eller utomhus på landet.
Fem författare du alltid köper i inbundet format: Antingen lånar jag böcker på biblioteket så fort de kommer ut, eller så väntar jag in pocketutgivningen och köper själv. Med andra ord köper jag alltså inbundna böcker mycket sällan.
Bästa läsdrycken: Pepsi Max, som jag beroende av och dricker minst en liter av per dag. Kaffe kan jag däremot inte med!
måndag 8 juni 2009
Sommarläsning?
Väl hemma ser jag att många bokbloggare börjat fundera över, och i vissa fall gjort långa listor över, vad de planerar att läsa i sommar. Även om det är roligt att ta del av andras listor håller jag med det Magix skriver om här, dvs. att läsande ska vara en njutning. Jag har ingen lust att planera min läsning in i minsta detalj, utan vill kunna välja fritt efter humör. Det brukar bli en ganska bra blandning ändå i slutändan. Men visst finns det enstaka läsprojekt jag funderat över att ta mig någon sommar i flera år nu, där de hetaste kandidaterna är Agnes von Krusenstjernas Fröknarna von Pahlen-svit och Jan Kjaerstads Wergeland-trilogi. Blir det i år månntro?
torsdag 4 juni 2009
Omringad av autografer
tisdag 2 juni 2009
Andrea Maria Schenkel - Mordbyn
söndag 31 maj 2009
Theorin vann Glasnyckeln
Grattis till Johan Theorin som välförtjänt vann deckarpriset Glasnyckeln som årligen delas ut av Skandinaviska Kriminalsällskapet för bästa svenska, finska, norska, danska eller isländska kriminalroman. Bland tidigare vinnare märks bl.a. Stieg Larsson, Håkan Nesser, Arnaldur Indridason, Jo Nesbø och Karin Fossum.
I mitt tycke hör både Skumtimmen och Nattfåk till det bästa jag läst inom genren på senare år och jag ser fram emot hans två kommande romaner, som avslutar den planerade Ölandskvartetten, enormt.
fredag 29 maj 2009
Läsa magisteruppsatser
måndag 25 maj 2009
En bokhandel i Paris
Tyvärr måste jag säga att franska, skönlitterära böcker tyvärr inte väcker något köpbegär hos mig med sina genomgående vita ryggar och omslag. Stilrent tycker kanske vissa, men om man som jag gärna omger sig med starka färger ger det bara ett dystert intryck.
Snyggaste omslagen ever, som jag skulle kunnat köpa enbart för utseendets skull, hade däremot böckerna från förlaget med det passande namnet Motifs. Visst är de fina?Le retour d'Erika
onsdag 11 mars 2009
Siri + Stockholm = sant
Siri Hustvedt kommer till Stockholm tisdagen den 19 maj! Programmet är alltså extrainsatt och biljetterna (som släpptes vid midnatt) går att köpa här.
söndag 22 februari 2009
Bokrea? Nja...
fredag 13 februari 2009
Ingrid Hedström - Lärarinnan i Villette
tisdag 10 februari 2009
Anne Holt - Presidentens val
Presidentens val liknas bäst vid en thriller. Den håller högt tempo hela vägen och är svår att lägga ifrån sig. Framför allt fortsätter den vara spännande ända in i slutet, även jag om jag tycker upplösningen kanske sker lite väl hastigt.
Wencke Bencke var landets mest kända kriminalförfattare. Efter att ha levt ett liv som excentrisk, tvär och otillgänglig i åratal hade hon trätt fram i rampljuset året innan. Kändisar avrättades i långa rader i ett fall som poliser aldrig kom tillrätta med. Inger Johanne blev motvilligt indragen i utredningen, men även för henne verkade morden länge vara utan motiv och inbördes sammanhang. Och Wencke Bencke blev mediernas favoritexpert. Hon briljerade med insikt i kriminellas karaktär och absurda logik samtidigt som hon höll ett ironiserande avstånd till polisen. Alltsammans gjorde sig bra i teve.
Samma höst kom hon ut med sin artonde och bästa roman. Den handlade om en kriminalförfattare som mördare av tristess. Boken sålde i hundratjugotusen exemplar på tre månader och köptes raskt av förlag i mer än tjugo länder.
Bara en handfullmänniskor, bland annat Inger Johanne och Yngvar, visst att boken i grund och botten handlade om Wencke Bencke själv. De kunde aldrig bevisa något men visste allt. Det hade
kriminalförfattaren själv sett till. Det spår hon hade lagt ut var oanvändbara som bevis men tillräckliga för Inger Johanne Vik.- ur Anne Holt, Presidentens val, s. 157 f.
Vilket stoff för en deckare! Det var min första tanke. Men när jag började snoka runt och insåg att Anne Holt faktiskt redan gjort en bok av detta, kunde jag inte låta bli att bli lite arg på henne. Varför avslöja såväl mördare som motiv inför presumtiva läsare? Långt ifrån alla läser deckare (som oftast är fristående) i ordning och efter att ha fått allt förstört för sig finns det ju heller ingen anledning att läsa den aktuella boken. Synd på en bra story.
fredag 6 februari 2009
Litteraturens långa natt
söndag 1 februari 2009
Bokbloggar.nu
tisdag 27 januari 2009
Deckarfrossa
Senast läste vi Dolken från Tunis av Agatha Christie, där vi förutom att dissekera romanen på mordmotiv, villospår och liknande även hann gå igenom författarens olika återkommande deckarfigurer och småprata om våra personliga Christie-favoriter. Till nästa måndag ska vi ha läst Dorothy Sayers Kamratfesten och Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam (den senare var inte med på litteraturlistan, men läraren slängde mer än gärna in den eftersom många i klassen, liksom jag själv, gärna ville få chans att diskutera henne). Jag längtar redan!
PS. Jag såg precis att Helena listat Agatha Christie-romaner på veckans 10-i-topp tidigare idag. Kolla in och diskutera!