måndag 25 maj 2009

En bokhandel i Paris

Ett givet mål i Paris var såklart bokhandlar. Min franska är visserligen i närheten av att klara av att läsa en bok, utan begränsar sig snarare till att förstå skyltar och menyer eller beställa macarons på ett boulangerie när sötsuget faller på, men ändå... För atmosfärgens och nyfikenhetens skull. Den enorma bokhandeln Gibert Joseph på 26 Boulevard St Michel, om fyra eller fem våningar, besöktes ett par gånger.


Tyvärr måste jag säga att franska, skönlitterära böcker tyvärr inte väcker något köpbegär hos mig med sina genomgående vita ryggar och omslag. Stilrent tycker kanske vissa, men om man som jag gärna omger sig med starka färger ger det bara ett dystert intryck.

Snyggaste omslagen ever, som jag skulle kunnat köpa enbart för utseendets skull, hade däremot böckerna från förlaget med det passande namnet Motifs. Visst är de fina?


Jag läser förvisso inte serier, men om jag varit en fena på franska hade förmodligen det här albumet fallit min cynisk-ironiska personlighet i smaken. (På svenska: "Jag skulle vilja ta livet av mig, men jag har inte tid".)

5 kommentarer:

Magix sa...

Nej usch för de vita ryggarna, det är ju svårt att hitta en bok som sticker ut både i affären och hemma. Visst gillar jag min vita hylla (färgkoordinerade för några veckor sedan) - men endast som kontrast till de granna

Erika sa...

Magix: Precis, det känns så oinspirerande... Man kan dessutom göra en parallell till arkitekturen i Paris - alla bostadhus är nämligen vita, diskret gråa eller beige. Även om husen är fina i sig, blir intrycket på det stora hela lite väl anonymt.

nilla sa...

Den boken med serier skulle jag vilja ha!!!
Kan inte heller tillräckligt bra franska för att läsa franska romaner, men innan jag dör så...

Bokomaten.. sa...

Motif är ju verkligen jättesnygga dock!! Som penguinbooks, fast franska.:)

Erika sa...

Nilla: Ja, vissa faller man pladask för direkt! Möjligt att jag skulle klara ett seriealbum om jag kämpade lite iofs, men orka lägga ner tid på det.

Bokomaten: Riktigt snygga är de! Jag drogs dit hela tiden och fingrade på dem, de övriga hyllorna såg så tråkiga ut i jämförelse...