tisdag 27 januari 2009

Deckarfrossa

Här har det varit dött ett tag. Två kursstarter, en massa jobb och nu senast i raden: vinterkräksjukan. Usch och fy säger jag bara... Men för att hoppa till någon trevligare är jag barnsligt exalterad över den här terminens extrakurs: Detektivromanen 1850-1950: valda verk och problem. Kan ni fatta hur underbart det är verkligen få frossa i deckare, ha riktiga myspysdiskussioner om Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle Agatha Christie, Dorothy Sayers, Stieg Trenter, Raymond Chandler m.fl och dessutom få 7,5 hp för det (well, efter att ha skrivit en hemtenta då)?

Senast läste vi Dolken från Tunis av Agatha Christie, där vi förutom att dissekera romanen på mordmotiv, villospår och liknande även hann gå igenom författarens olika återkommande deckarfigurer och småprata om våra personliga Christie-favoriter. Till nästa måndag ska vi ha läst Dorothy Sayers Kamratfesten och Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam (den senare var inte med på litteraturlistan, men läraren slängde mer än gärna in den eftersom många i klassen, liksom jag själv, gärna ville få chans att diskutera henne). Jag längtar redan!

PS. Jag såg precis att Helena listat Agatha Christie-romaner på veckans 10-i-topp tidigare idag. Kolla in och diskutera!

4 kommentarer:

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Åh, vinterkräksjuka, stackars stackars dig!

Jag har lite svårt att sätta mig in i din deckarlycka eftersom deckare är den bokgenre jag nog har svårast för. Men roligt att få läsa något av dig här igen!

Ingrid sa...

Åh, vad avundsjuk jag blir (inte på vinterkräksjukan dock...) men på din kurs. Jag tycker om de gamla, klassiska deckarna. Hoppas att du rapporterar mera om dina läsupplevelser!

Magix sa...

Åh, låter ju som en härlig kurs! Men FYYY för vinterkräksjukan, hoppas du/ni mår bättre nu!!

Erika sa...

Vinterkräksjukan är ungefär det värsta jag varit med om, och då var jag inte ens i närheten lika sjuk som min sambo.

Mikaela: Själv älskar jag deckare, men är inte särskilt förtjust i t.ex. chick lit. Hur som helst, att få möjlighet att närstudera sin favoritgenre känns otroligt givande!

Ingrid: Det är helt underbart att läsa och diskutera klassiska deckare. Man får helt klart bättre förståelse för genren som helhet och kan dessutom dra många paralleller till dagens deckare... Ska försöka blogga om böckerna vi läser.

Magix: Det har varit jätteroligt hittills!