måndag 27 juli 2009

Apropå genrer

I fredags var en kollega och f.d. kurskamrat med i en artikel i SvD angående Stockholms stadsbiblioteks satsning på "rosa hyllor" under Pridefestivalen som börjar idag, dvs. en separat avdelning för skön- och facklitterära böcker som behandlar HBT-ämnen. Även om de må vara tillfälliga, tycker jag det är en strålande idé! Jag tror nämligen att det är en efterfrågad typ av böcker som synliggörs tydligare på detta sätt.

I svenska bibliotek och bokhandlar är man ganska sparsmakad med genreindelningar och nöjer sig ofta med grovindelningar såsom romaner, deckare och fantasy/science fiction. Dessa väljer man istället att komplettera med ämnesord man själv kan lägga till vid katalogisering, som t.ex. utanförskap, homosexuell kärlek eller Paris. Nu fyller väl inte ämnesord riktigt samma funktion som genreindelningar, men det är ändå något som biblioteken borde satsa på att utveckla ännu mer eftersom det ger en bra hint om böckers innehåll och gör dem mer sökbara.

Utomlands, särskilt i bokhandlar i engelskspråkiga länder, har jag ofta intrycket av att man genreindelar i mycket högre utsträckning. Utgångspunkten tycks helt och hållet vara efterfrågan och genrerna sträcker sig inte sällan över gränserna mellan fiction och non-fiction. I Edinburghs och Glasgows bokhandlar var t.ex. Gay and lesbian standard överallt. Sedan finns det en rad mer fantasifulla sätt att dela in biografier och skönlitteratur också, varav jag tyckte de här två var fullständigt underbara:

6 kommentarer:

Maria sa...

Hehe, Painful Lives var en kul sortering.

Paranormal Romance är en genre som tydligen har växt sig väldigt stor. Kanske inte så konstigt då den kombinerar två populära teman: romantik och övernaturligheter.

Erika sa...

Maria: Tyckte jag med! Jag kan lätt föreställa mig målgruppen då jag haft ett antal låntagare som, genom de frågor de ställt, avslöjat att de uppenbart suktat efter så eländiga verklighetsbaserade självbiografier som möjligt ;)
Och paranormal romance känns stort just nu. Vet att Charlaine Harris vampyrböcker stod där, möjligen också Stephenie Meyers.

Tekoppen sa...

Neej, jag missar de rosa hyllorna! TYPISKT! Hade varit mycket intressant att se dem :(

klara sa...

Tycker att detta hade varit ett intressant grepp! I våra bibliotek här blir det ju främst genrer i form av någon temahylla då och då. Själv tycker jag mycket om att bara gå och scanna av rader med böcker och se vad jag fastnar för, men när alla bara står i alfabetisk ordning (med typ inbundet resp pocket samt deckare som enda indelning) blir det MYCKET att scanna av.... För mycket många gånger och jag går därifrån.

Erika sa...

Tekoppen: Synd, men det dyker säkert upp igen i Pridetider...

Klara: Ja, jag håller med. Jag tycker gott man kan experimentera lite mer med olika genrer och avdelningar... Så länge man är tydlig med placering i bibliotekskatalogen så ser jag inte något hinder med detta, tvärtom tror jag det kan hjälpa många att hitta den typ av böcker de letar efter.

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu