tisdag 28 augusti 2007

Expressen hjärta Bonniers

Nu har det hänt något som borde få Cecilia Wikström (fp) att gå upp i brygga! Expressen och Albert Bonniers förlag verkar ha tagit diskussionen om litterär kanon på allvar (eller åtminstone sett den ekonomiska potentialen i detta), då de under hösten/vintern kommer ge ut en klassikerserie om trettio böcker som kommer säljas tillsammans med tidningen. Varje tisdag bjuder på en ny inbunden titel för 59 kr (inkl. tidning). Dessa böcker har valts ut:
  1. August Strindberg - Hemsöborna, 11/9
  2. Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga, 18/9
  3. John Steinbeck - Möss och människor, 25/9
  4. Hjalmar Söderberg - Doktor Glas, 2/10
  5. Virginia Woolf - Mrs Dalloway, 9/10
  6. Harry Martinson - Nässlorna blomma, 16/10
  7. Jane Austen - Stolthet och fördom, 23/10
  8. Karin Boye - Kallocain, 30/10
  9. William Golding - Flugornas herre, 6/11
  10. Pär Lagerkvist - Dvärgen, 13/11
  11. Thomas Mann - Döden i Venedig, 20/11
  12. Hjalmar Bergman - Markurells i Wadköping, 27/11
  13. Albert Camus - Främlingen, 4/12
  14. Marguerite Duras - Älskaren, 11/12
  15. Ernest Hemingway - Den gamle och havet, 18/12
  16. Herman Hesse - Stäppvargen, 25/12
  17. Joseph Conrad - Mörkrets hjärta, 1/1 2008
  18. C.J.L. Almqvist - Det går an, 8/1
  19. Elsie Johansson - Mosippan, 15/1
  20. Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt, 22/1
  21. Francoise Sagan - Bonjour tristesse, 29/1
  22. Fjodor Dostojevskij - Spelaren, 5/2
  23. Ivar Lo-Johansson - Måna är död, 12/2
  24. Franz Kafka - Förvandlingen, 19/2
  25. Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken, 26/2 2008
  26. Harper Lee - Dödssynden, 4/3
  27. John le Carré - Spionen som kom in från kylan, 11/3
  28. Selma Lagerlöf - Kejsarn av Portugallien, 18/3
  29. Evelyn Waugh - En förlorad värld, 25/3
  30. D.H. Lawrence - Lady Chatterleys älskare, 1/4
Jag tycker hela idéen är bra, den slår ju helt klart högre än den tidigare satsningen med James Bond-filmerna, hehe. Urvalet verkar dessutom relativt väl avvägt. T.ex. tycker jag det känns rättvist att både Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf har med två titlar, giganter som de är. De enda jag egentligen ställer mig lite tveksam till är nummer 22 och 23. Kunde man inte valt någon av Dostojevskijs mer klassiska verk och kanske tagit Kungsgatan av Ivar Lo istället? Och var är Moa Martinson när Harry är med? Jag ogillar när han föredras, när hon är minst lika bra (här sitter alltså en som skrivit C-uppsats i litteraturvetenskap om Moa). Men å andra sidan vägs det väl upp i och med att Elsie Johansson är med.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Såna här listor lockar verkligen till invändningar, ha ha!

Tycker t.ex. att Hemsöborna känns jäkligt trött som första titel. Och Elsie Johansson sticker ut väldigt mycket eftersom det är en nutida roman (1998) av en nu levande författare. Lite skumt?

Håller med om att "Måna är död" inte låter som en odödlig klassiker. Att man valt D:s "Spelaren" har dock antagligen det rimliga skälet att den är hanterbart kort och ändå en minor classic. Men "Anteckningar från ett källarhål" är ett viktigare verk i samma format.

I övrigt är det ju en väldigt försiktig lista utan chansningar. Ska försöka skaffa "Döden i Venedig", annars finns nog det mesta hemma i billy:)

Marianne sa...

Hur menar du? Varför skulle Moa vara med eftersom Harry är med?

De som är med på listan ska väl vara det av egen kraft?

Erika sa...

Joar: Håller med om att Elsie sticker ut för att hon är samtida, men det är en otroligt omtyckt och ständigt utlånad titel. Beträffande Dostojevskij hade jag också föredragit "Anteckningar från ett källarhål" som jag minns som fantastisk. "Dubbelgångaren" är annars också bra.
Jaa du, jag vet att dina hyllor är sprängfulla... ;)

Marianne: Jag menar bara att det kändes typiskt att man valde Harry, när man lika gärna kunde ha valt Moa som ju skriver i samma genre. Detta är författare som alltid ställts emot varandra och jämförts, bl.a. för att de varit gifta. Harry har alltid favoriserats genom historien, delvis p.g.a. att han är man, då det generellt sett är män som har dikterat villkoren för kulturlivet genom historien och för att män i regel väljer män (och dessutom helst läser män). Det är först på 90-talet Moa fått sitt erkännande och betraktats som den jämbördiga författare till Harry hon faktiskt är. Mor gifter sig eller Kvinnor och äppelträd skulle ha passat perfekt på listan, då de hör till de stora svenska klassikerna idag. Det tror jag de flesta skulle hålla med om.
Observera att jag dock inte ifrågasätter Harrys talang, jag vill bara att Moas ska erkännas.

Listan är överhuvudtaget lite av en katastof ur ett genusperspektiv, då endast 9 av 30 författare är kvinnor. (Inte ens Evelyn är ju kvinna, trots namnet.)

Marianne sa...

"Genusperspektiv".... Ursäkta, men allt sådant är dravel.

Erika sa...

Marianne: Jag tycker att genusperspektiv är relevant i mer eller mindre alla sammanhang, vilket grundar sig i att jag är feminist. Trist om du tycker att sådant är dravel.

Marianne sa...

Det anser jag, ja.

Vilket inte hindrar att jag uppskattar dina boktips m.m.