fredag 24 augusti 2007

Ett av mina tidsfördriv

Bland det bästa jag vet - förutom att läsa och diskutera böcker - är att ta del av recensioner och författarintervjuer i olika medier. Därför tänkte jag tipsa om alla braiga filmklipp om litteratur från SVT och TV4 som man kan se på webb-tv (för den som eventuellt missat det). Helt perfekt om man som jag inte orkar tajma in alla sändningstider, fortfarande sover sött under morgonprogrammen eller gärna skippar allt övrigt som händer i tv-sofforna för att komma till väsentligheterna direkt.

Eftersom det verkar lite smått komplicerat att länka till webb-tv:ns popupfönster så skriver jag istället ut sökvägarna till programmens hemsidor, varifrån man sedan kan klicka sig vidare till klippen:

Från SVT:s hemsida:
  • Kulturnyheterna/Litteraturrecensioner: med Eva Beckman och Ingrid Elam.
  • Gomorron Sverige/Böcker: med min personliga favorit Yukiko Duke (som tillsammans med sin mor också översätter Haruki Murakami till svenska!) och Magnus Utvik, varje tisdag.
  • Go'kväll/Bok & film: med bl.a. Inga-Lill Mosander, varje fredag (åter i höst). Alla deckarfantaster därute får inte missa filmklippen från "Brottsplats Sverige", där en reporter intervjuar framstående deckarförfattare i de miljöer där böckerna utspelas.
  • Babel, K Special och Kobra brukar givetvis också ha trevliga inslag om författare och litteratur, men dessa program föredrar jag normalt att se i sin helhet på tv.

Från TV4:s hemsida:

  • Nyheter/Nyhetsmorgon/Böcker och teater: Författarintervjuer, författare som tipsar om sina egna favoritböcker m.m. Även "Lördagsintervjun" från Nyhetsmorgon bjuder på en del författare.
På SVT ligger klippen i regel bara uppe i 30 dagar, men ibland plockar de också fram gamla riktiga godbitar ur arkivet. På TV4 verkar klippen ligga kvar lite längre, t.ex. kan man ta del av en helt underbar intervju med Martina Lowden från i mars...

Fler tips mottages såklart tacksamt!

4 kommentarer:

Maria sa...

Jag läser gärna recensioner och författarintervjuer, men har sällan tittat på några. Det låter dock rätt trevligt när du beskriver programmen så jag kanske skulle ge det en chans!

joar sa...

Intervjun med Martina Lowden var trevlig, lockade mig att ta fram hennes tegelsten ur bokhyllan igen. "Martina - du kan bli en karaktär!"

Marianne sa...

Jag brukar inte kika på Kobra, men intervjun med David Sedaris i måndags fick man ju inte missa!

"Me Talk Pretty One Day" är rejält rolig, även om vissa texter inte håller samma klass som de övriga.
Rekommenderas!

Erika sa...

Maria: Jag tycker oftast det är roligare att se på tv eller live, för då återges det exakt hur de svarar och dessutom är det ofta ofta kul när de läser ur sina egna böcker...

Joar: Hehe, men som vi såg ÄR ju Martina redan en karaktär... Jag fascinerades av hennes extrema litteraturnörderi, som jag ärligt talat fann ganska uppfriskande (även om man naturligtvis också får lite småpretto-vibbar).

Marianne: Jag har inte riktigt följt Kobras intervjuserie, utan ser mer det "vanliga" Kobra... Men jag kanske borde kolla upp programmet med David Sedaris. Har också tänkt se den med fotografen Anton Corbijn.