tisdag 21 augusti 2007

Curtis Sittenfeld - I en klass för sig

Boken handlar om den 14-åriga Lee som börjar studera på internatskolan Ault i Massachusetts, USA. Till skillnad från sina klasskamrater, som har rika föräldrar, har Lee kommit in på skolan tack vare ett stipendium vilket gör det svårare för henne att smälta in (även om det är fult att prata om pengar). Hon är heller inte beredd på det hårda sociala spelet bland eleverna på skolan, vilket gör att hon gradvis förändras och stöter på olika typer av problem och konflikter hon tvingas tampas med.

Just de sociala reglerna tycker jag att Curtis Sittenfeld beskriver oerhört träffsäkert. Boken känns heller inte tillrättalagd på något vis, utan är snarare smärtsamt ärlig då den inte viker undan för jobbiga situationer och känslor. Som läsare kan man ibland också relatera till ångesten när man tänker tillbaka på sin egen högstadietid.

Att boken berättas av den vuxna Lee, som hunnit få distans till och kan reflektera över de episoder som skildras, tycker jag är ett smart drag som ger större tyngd åt berättelsen. Till svagheterna tycker jag hör att boken känns aningen för lång och att språkrytmen inte är ultimat för min smak, vilket gjorde att den blev lite mer tidskrävande än normalt. Men det är i själva verket petitesser, för jag vill poängtera att det verkligen är en bra och läsvärd bok. Dessutom vurmar jag för handlingar som utspelar sig i internatskolemiljö.

7 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Har köpt in boken till skolbiblioteket där jag jobbar men har inte läst igenom den själv. Gillar också böcker som utspelar sig i internatskolemiljö så gammal anglofil jag är..;) Funderar dock, även om det handlar om en 14/15-årig tjej så är det ju en vuxenroman, tror du att en 15-åring kan läsa den? Inte för svår? Vad tror du? Så man inte rekommenderar aldeles fel..:)

Erika sa...

Den handlar ju ändå om 14-15-åringar, så jag tror absolut att många ungdomar (framför allt tjejer) skulle uppskatta den... Förutsatt att de har tålamod att ta sig igenom ca 450 ganska tätskrivna sidor då, vilket kanske inte alla har.

Maria sa...

Den här boken har jag tänkt ett tag att jag ska läsa. Den verkar intressant! Jag har inte läst så jättemånga internatskoleböcker, men de jag har läst har jag gillat. :)

Lise sa...

Tjoho! Väntar på bokpaket från Adlibris där I en klass för sig finns med :)

Bokmoster sa...

Mina tonåringar (17, 15) har inte läst den än, men jag kanske får anledning att återkomma med deras omdöme. Jag tyckte också om "uppföljaren", författarens andra bok, Mannen i mina drömmar: http://bokmoster.blogspot.com/2007/03/mannen-i-mina-drmmar.html

Erika sa...

Maria: Intressant är den helt klart. Om du gillar internatskoleböcker generellt så lär du inte bli besviken på den här.

Lise: Härligt, då har du något att se fram emot!

Bokmoster: Jag har för mig att omdömena om Mannen i mina drömmar har varit väldigt blandade, men kul i alla fall att du gillade den för då gör säkert jag det med. Kommer förmodligen att hugga in på även den så småningom.

Bokmoster sa...

Som många andra hade jag höga förväntningar på Mannen i mina drömmar, men till skillnad från vissa av dem blev jag inte besviken, utan tyckte att boken uppfyllde dem. Gillar författarens stil och språk mycket, och miljöerna m. m.