lördag 25 augusti 2007

Marie Hermanson - Mannen under trappan

Fredrik och Paula flyttar in i ett gammalt, stort och vackert hus på en mindre ort. Det är ett hus som väcker stor beundran hos alla som besöker det och familjen har köpt det eftersom de vill flytta från storstan och slå sig till ro där med sina småbarn. Fredrik har en trygg anställning inom kommunen och Paula är konstnär som njuter av den fantastiska ateljén i det nya hemmet. Allt verkar vara frid och fröjd... Men så börjar konstiga saker att hända.

Fredrik, som lider av sömnproblem, träffar en natt på en mystisk man i sitt hus som kallar sig Kwådd. Kwådd är en hårig, illaluktande och oberäknelig typ som bestämt hävdar att han bor under trappan (i skrubben under den) och har gjort så långt innan familjen flyttade in. Han vägrar bli ivägkörd och för Fredrik blir detta ett stort problem. På olika sätt försöker han göra sig av med Kwådd, eftersom dennes närvaro och märkliga beteende rubbar Fredriks tillvaro. Detta leder till att Fredrik själv och saker omkring honom börjar att förändras... Vem är egentligen Kwådd? Och varför börjar sig Paula och hans son dra sig undan honom?

Mannen under trappan är en suggestiv roman med thrillerinslag som biter fast i mig och jag kan inte låta bli att sträckläsa den. Jag är väldigt förtjust i Marie Hermansons karakteristiska sätt att röra sig i gränslandet mellan verklighet, mardröm och galenskap - ett mönster som går igen i flera av hennes böcker. Det vilar också nästan alltid ett sagoaktigt skimmer över hennes berättelser, som gör att hon utmärker sig från andra författare. Rekommenderas!

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Precis som du kunde jag inte låta bli att sträckläsa Mannen under trappan! Otroligt spännande och också riktigt kuslig.

Jenny sa...

Mmm, håller med! Så himla skum och obehaglig.

Erika sa...

Bokmoster & Jenny: Ja, kuslig och obehaglig är passande ord. Man kan ju heller inte låta bli att fundera lite på hur man skulle reagera själv om man hade en man under trappan... Ibland undrar jag var Marie Hermanson får alla märkliga men spännande berättelser ifrån, men tar såklart tacksamt emot produkterna av hennes fantasi!