söndag 12 augusti 2007

Bokfemman v. 32

Temat för veckans Bokfemma är utländska författare. Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare - av utländsk litteratur (EJ US eller UK!).

Oj, det här var verkligen något att bita i... Tyvärr läser jag mest svenskt, från övriga Norden eller engelskt/amerikanskt, helt enkelt för att det generellt är vad som intresserar mig mest, men självklart förstår jag att det är på bekostnad på övriga språkområden. Jag har visserligen ett helt gäng böcker som varken är svenska eller engelska på min att läsa-lista, så det här blev en påminnelse om att jag bör ta tag i någon av dem. Det här är i alla fall vad jag har lyckats skrapa ihop till veckans tema:

1. Kappan av Nikolaj Gogol (Ryssland) är en alldeles bedårande berättelse om en försynt ämbetsman vid ett statligt verk i det 40 grader kalla St Petersburg som lever ett inrutat liv och drömmer om en härlig, värmande kappa. Det är när hans stora önskning äntligen går i uppfyllelse som de verkliga problemen börjar... Åh, den är så fin, och kort och snabbläst också då det är en längre novell. Kan verkligen rekommenderas.
2. Alberte-trilogin av Cora Sandel (Norge) där vi följer den norska flickan Alberte uppväxt från livet i den norska småstaden där hennes föräldrar dör i en tragisk olycka, hur hon beger sig till Paris och lever bland konstnärerna och därefter hennes vuxna liv när hon återvänder till Norge. Fantastiska böcker, särskilt mellanboken Alberte och friheten om tiden i Paris.
3. Norwegian Wood av Haruki Murakami (Japan) var det kanske fem år sedan jag läste, men den lever fortfarande kvar i minnet som en av de bästa böcker jag någonsin läst och jag kan ibland komma på mig själv med att tänka på den och då minns jag framför allt den lite sorgliga stämningen i den och Toru, de båda flickorna och musikreferenser. Hög tid för omläsning kanske?
4. Vecka 43 av Hanne Ørstavik (Norge) är en lågmäld och psykologiserande roman, som gjorde stort intryck på mig när jag läste den förra året, då jag både gillar stämningen och metadiskussionerna om litteratur. Boken handlar om Solveig, fil.dr. i litteraturvetenskap, som flyttar till en liten folkhögskola för att undervisa och blir vän med Hilde vars forskning hon länge beundrat. Stämningen och relationerna i romanen förändras gradvis och crescendot i boken utgörs av en diskussion om "äkta" litteratur och dess verkliga betydelse, vilken får konsekvenser för Solveig.
5. Anna Karenina av Leo Tolstoj (Ryssland). Återigen en ryss för att de klassiska ryssarna är så förbannat bra och för att kärlekshistorien mellan Anna Karenina och greve Vronskij är en av de finaste, men också mest tragiska som skrivits. Dessutom har jag en viss förkärlek för olyckliga slut - de känns ofta mer realistiska och har en tendens att stanna kvar hos en mycket längre än de lyckliga.

6 kommentarer:

e sa...

Å, Alberte-böckerna hade jag glömt!! Måste leta fram dem, tror jag kan ha dem kvar hemma hos mina föräldrar. Tack för påminnelsen :)

*Malin* sa...

Norwegian Wood är det flera som har rekommenderat så den måste jag nog ta tag i.

Erika sa...

E: Hoppas du hittar dem. Annars finns de ju i samlingsvolym som pocket...

Malin: Gör det, du kommer inte ångra dig!

Anonym sa...

Haruki Murakami är också en av mina favoriter ;). Har du läst andra böcker av honom?

Spectatia sa...

Javisst är Kappan bra! :-)

Lite Gogol-kuriosa:

http://spectatia.blogspot.com/2007/04/att-heta-gogol.html
http://spectatia.blogspot.com/2007/05/fiktiva-typer.html

Erika sa...

Gosh, jag märker att jag kollar av kommentarerna på lite äldre inlägg dåligt... Sorry ni som väntat på svar.

Agnes: Nej, hittills inte faktiskt, men jag kommer garanterat att göra det med tanke på hur mycket jag tyckte om Norwegian wood... Kafka på stranden blir nog nästa bok, planerar att läsa den under hösten. Är också väldigt sugen på Sputnik sweetheart.

Spectatia: Intressanta inlägg. Och vilket härlig lexikon över fiktiva karaktärer... "Att heta Gogol verkar borga för kvalitet." Så sant!