torsdag 13 september 2007

Men åh...

Vilka tråkiga böcker Bokus har haft som Dagens bok på sistone! Jag har för vana att troget hänga på deras kring midnatt varje dag i förhoppning om något spännade erbjudande, men har senaste tiden mötts av bl.a. Vår ekonomi (gäsp), Plugga smart och lär dig mer (lite sent, är inne på mitt sjunde år vid universitetet) och idag är det Din inre framgång (finns det någon mer patetisk genre än självhjälpsböcker? I don't think so).

Okej, några deckare har det väl varit, Arne Dahls respektive Karin Wahlbergs senaste t.ex., men deckare avverkar jag i sån takt att jag hellre lånar dem. Jag törstar snarare efter saftiga och nyutkomna romaner! Låt gå att jag är lite kräsen, men kom igen.

Den senaste månaden har jag bara missat att kolla Dagens bok en enda gång och det var natten efter min födelsedag. Vilken bok tror ni det var då? Såklart en jag hemskt gärna ville ha: Ladies av Mara Lee. Doh!

8 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Jag håller med! Jag tycker det varit skitträliga böcker på sistone. Förutom häromveckan när Khaleds Hosseinis senaste var med, och jag missade den...

Maria sa...

Ofta (fast inte alltid nu på sista tiden, det kanske beror på utbudet) har dagens bok-böckerna varit slut när jag har tittat in någon gång på förmiddagen. I natt var jag för första gången uppe och vid datorn vid midnatt, och tänkte passa på att kolla vilken den nya dagens bok blev. Så jag blev lite besviken när det var "Din inre framgång"...

Erika sa...

Fröken Nina: Jo, ibland dyker det såklart upp guldkorn, men det känns som det blir mer och mer kursböcker och facklitteratur av olika slag. Jag förstår i och för sig att de vill hålla en bredd, men jag föredrog ändå i början när det nästan alltid var skönlitteratur eller när det var pocketböcker. Men Din inre framgång kanske är en storsäljare, vad vet jag?

Maria: Vissa böcker ryker otroligt fort, så därför kollar jag alltid in strax efter midnatt för att få en vettig chans (är ändå nattuggla) - på förmiddagen kan de vara slut.

Bokomaten.. sa...

Tror Bokus säsongar lite... i somras var det ju alltid pocketböcker.. semesteranpassat och nu är det terminsstart så nu är det mycket kursböcker och populärfakta. Kan tänka mig att det blir en del liknande efter nyår av typen "hitta dig själv" och "7 steg till ett bättre liv"...

Lise sa...

Nää nu blir jag lite putt här. Varför är det patetiskt med just självhjälpsböcker?
Det är väl bara bra om någon kan bli en bättre människa med hjälp av en bok!? :)

Erika sa...

Bokomaten: Haha... Ja, eller varför inte kioskvältaren "Så håller du dina nyårslöften"? Tror förresten att du har rätt, att de har valt ut efter säsonger.

Lise: Jag kopplar föraktfullt ihop genren med slemmiga, solbrända och blonderade författartyper som bara vill tjäna pengar på andras problem/brister/olycka - eller med obehagligt klämkäcka Mia Törnblom-typer (kan ärligt talat inte föreställa mig någon jobbigare person än henne). Framför allt tror jag inte att den här typen av böcker är till någon konkret hjälp... Behövs vägledning ska man nog vända sig till någon professionell, typ psykolog eller liknande. Ber om ursäkt för om jag trampat på dina eller någon annans tår, men känner helt enkelt så här. Japp, då har cynikern sagt sitt.

Klara sa...

Haha, jag har ju missat hela grejen! Vilket gör mig besviken - men ännu mer när jag så att Ladies hade varit med - den står ju verkligen på min läslista!

Lise sa...

I viss mån har du rätt. Jag har av egen erfarenhet helt klart haft bäst hjälp av att gå i terapi, men om man använder självhjälpsböcker på rätt sätt så tror jag garanterat att de också kan vara till nytta.
Självklart finns det bättre och sämre självhjälpsböcker, precis som vid annan litteratur. Kanske har du rätt i att det finns människor som bara vill tjäna pengar, vad vet jag? Kalla mig naiv men det är inget jag vill utgå ifrån iallafall.
Ja, du verkar minst sagt cynisk. Och fördomsfull. Men jag gillar din blogg ändå.