måndag 17 september 2007

Bokfemman v. 37

Veckans tema är kokböcker. Välj dina 5 favoriter bland både matlagning och bakning.

Jag äger inte speciellt många kokböcker eftersom jag har för vana att leta efter recept på nätet. Några receptdatabaser och sidor jag brukar vända mig till är bl.a. Arla, Vegetariskt.com, bloggen Veganvrak, Vegan.nu och Tasteline. Sen brukar jag förstås bläddra i kokböcker ibland när jag är på jobbet också. Eftersom jag är vegetarian är jag främst intresserad av renodlade vegetariska kokböcker, så jag varnar för att denna bokfemma blir lite tjatig.

1. Vår kokbok. Den ultimata grundläggande kokboken från KF:s provkök, som täcker in matlagningens alla områden. Förutom recept på alla områden ger den också bra information om alltifrån hur man jäser en deg till hur man bör balansera sina måltider eller förvara olika livsmedel. Ett måste i alla kök!

2. Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist. Den vegetariska motsvarigheten till boken ovan.

3. Vegetariskt: mat från trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal av Katarina Nordgren. Caféet är känt för sin lunchbuffé och denna lyxiga och relativt tjocka kokbok bjuder på många av deras recept. Planerar att köpa den väldigt snart, eftersom den nu åter verkar finnas i lager på Adlibris.

4. Lotta Brincks Det vegetariska köket : den goda gröna maten från hela världen. En annan bra (och billig) vegetarisk kokbok med internationellt perspektiv.

5. Mia Öhrns Kladdkakor. Jag säger bara mums!

2 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

jag använder också alltid nätet, men om jag skall browsa efter något kul att laga så är kokböcker bra. För att slå upp ett recept är det dock oslagbart att använda sig av en databas.:)

Erika sa...

Bokomaten: Jag håller med. Kokböcker är inspirerande, framför allt genom sina fina bilder. Bra komplement till receptdatabaser.