torsdag 8 november 2007

Roslund & Hellström - Flickan under gatan

Roslund & Hellströms fjärde och senaste deckare om kommissarie Ewert Grens i Stockholm heter Flickan under gatan och handlar, som titeln antyder, om gatubarn. Den inleds med att 43 hungriga och klistersniffande rumänska barn släpps av från en buss vid Kungsholms torg och därefter överges, vilket förbryllar polisen som aldrig tidigare varit med om något liknande. Var kommer de ifrån, varför är de här och vem bär ansvaret? Ungefär samtidigt hittas en kvinna mördad nere i en kulvet under S:t Görans sjukhus och spåren leder till Fridhemsplans kloaksystem, en värld dit hemlösa tagit sin tillflykt och som polisen har bristande kunskaper om. Att söka och få tag på en mördare där blir betydligt svårare än de räknat med... Utöver denna massiva arbetsbörda dras Ewert Grens också med betyngande problem på det personliga planet, då hans sedan länge hjärnskadade fru Anni nu är döende.

Boken behandlar ett svårt ämne, barn som lever på gatan, men även om de två parallella spåren syftar till att belysa samma tema görs det ändå på ett ganska opersonligt sätt och jag blir aldrig riktigt engagerad även om fenomenet med gatubarn i sig givetvis är tragiskt. Jag lyckas också lista ut både mördare och motiv lite för tidigt för att det ska hinna bli riktigt spännande. Nej, läs hellre duons föregående deckare Edward Finnigans upprättelse (har skrivit om den här) som kretsar kring dödsstraffrågan och som ruskar om vem som helst ordentligt.

3 kommentarer:

Gunnar sa...

Jag har inte läst nån av Roslund o Hellström men förstår att jag kanske skulle göra det.
Får börja med den första förståss.
Just nu läser jag annars Ian Rankin I de dödas namn.
Trevlig helg med mycken läsning!

Gunnar sa...

apropå nomineringar till 2007 års priser...
Indridason är abolut läsvärd!Fast jag vet inte om jag tycker att just Vinterstaden är bland dom bättre.
Kvinna i grönt och Mannnen i sjön gillar jag bäst av hans böcker.

Erika sa...

Gunnar: Jag tycker också det känns bäst att börja från början, men med just Roslund & Hellström gjorde jag av någon anledning ett undantag och började med trean för att jag var så nyfiken på den.
Indridason tror jag är något för mig. Just Kvinna i grönt verkar det vara många som tycker om...
Kul att du har specialiserat dig på deckare på din blogg!