onsdag 9 januari 2008

New York 29/12-5/1

Sedda filmer på planet: The Bourne Ultimatum (spännande om än klassisk action), Jane Austen Book Club (ganska dålig, även om man blev sugen på att läsa Jane Austen) och The Nanny Diaries (full av New York-referenser och charmig, men inte mer).

Boende: Bra läge! Lägenheten var visserligen liten, men överträffade våra förväntningar.

Besökta konstmuseer: MoMa och The Met. Exempelbilder som använts i undervisningen i konstvetenskap dök upp om och om och om igen.

Sevärdheter: Empire State Building, Times Square, Central Park, The Chrysler Building, Grand Central Station, New York Public Library, Brooklyn Bridge, New York Stock Exchange osv.

Antal tagna bilder med digitalkameran: 281.

Besökta bokhandlar: Barnes & Noble x 2, The Strand och Shakespeare & Co. Union Square is the place för oss bokälskare! Jag köpte bl.a. med mig några andrahandsböcker av Mary Gaitskill, som ju inte finns översatt till svenska.

Litterära pluspoäng: Att se den långa rullen som Jack Kerouac i ett enda stycke skrev On the road på, till hälften utrullad på NY Public Librarys Kerouacutställning (att rulla ut hela hade helt enkelt inte fått plats).

Jazzkonsert: Chick Corea & co på den legendariska jazzklubben Blue Note. Kul att se klubben som påminde lite om Fasching, men varning för galet starka drinkar.

Basketmatch: New York Knicks vs. Sacramento Kings på Madison Square Garden. Ganska kul upplevelse, trots att jag inte är något större fan av sport.

Utsikt: Top of the Rocks, dvs. toppen på Rockefeller Center. Slår utsikten från Empire State Building genom den enkla logiken att man inte kan se den nämnda byggnaden från den nämnda byggnaden.

Nyårsafton: Vi skippade det överbefolkade Times Square och huserade istället i nedre delen av Central Park, med mousserande vin, pampiga fyrverkerier, DJ och dansande människor.

Sightseeingtur: Den drygt tre timmar långa och lagom girly Sex and the city-touren genom stan som, förutom ändlöst utpekade av platser där serien spelats in (kombinerat med filmklipp inne i bussen som visade de aktuella scenerna), bjöd på cupcakes, varsin Cosmopolitans i Aidans och Steves bar, besök på sexshopen där Charlotte köper sin Rabbit & Pearl och inte minst obligatorisk fotografering vid Carrie Bradshaws trappa, som de facto ligger nere i West village och inte alls på Upper East Side där hon enligt serien ska bo. Guiden var helt underbar, en riktig SATC-stalker, som berättade massa snaskiga detaljer om den kommande filmen och var Sarah Jessica Parker bor på riktigt.

Kallaste och blåsigaste dagen: Gick vi på promenad över den majestätiska Brooklyn Bridge och gled sedan omkring i Brooklyn Heighs och Park Slope. Ingen Paul Auster/Siri Hustvedt så långt ögat nådde, förmodligen satt de inne och tryckte i värmen. Jag klandrar dem inte.

Bästa restaurangerna: Red Bamboo (helvegetarisk), Gobo (helvegetarisk) och Spice Market.

Ångest: När bitchen på Newark Liberty* International Airport hävdar att jag inte finns med på bokningen trots att jag har biljett och utskriven bokningsbekräftelse att visa upp. Under en kvart är jag livrädd för att lämnas kvar ensam i USA och bli satt under vidare utredning, något man inte vill i världens mest säkerhetsnojiga land.

Jetlag: Knappt någon alls på ditvägen, men massiv på hemvägen.

*Observera det lama 11 september-tillägget, som är ack så vanligt over there. Till och med på brandbilar står det "Defending liberty". Kan de inte bara ge sig?

New York Public Library

Carries trappa (66 Perry Street)

The Strand

Times Square


Brooklyn Bridge

6 kommentarer:

Spectatia sa...

Kul med reserapport och underbara bilder!

Hermia sa...

Åh, jag blir riktigt ressugen! Men kan bara instämma om hemresa och jetlag, led länge efter en resa från samma håll under senhösten.

Erika sa...

Spectatia: :) Det var en härlig semester! Önskar för övrigt att vi hade liknande bokhandlar här hemma, som känns lite mer personliga och inbjudande. Där är det ju fullt acceptabelt att stå och bläddra hur mycket man vill, att slå sig ner i gångarna mellan hyllorna för ett par timmar osv.

Hermia: Jag blir också alltid ressugen så fort någon annan har varit någonstans och berättar om det... Men så älskar jag också att resa, främst till storstäder. Apropå jetlag måste det ju vara så att det känns värre när man förlorar tid, jämfört med all extratid som tillkommer (och t.ex. kan användas till att ta igen sömn) åt andra hållet. Nu är iofs inte sex timmar så farligt, det finns ju andra resmål med betydligt värre omställningar.

Ylva sa...

Vilken utmärkt rapport - vilken strukturerad lista! Och fina bilder, roligt att se.

Erika sa...

Ylva: Tack. Jag gillar att ta bilder och att skriva listor, så kan man väl sammanfatta det!

Bokmoster sa...

Himla cool semester!