lördag 26 januari 2008

Försoning

Häromkvällen var jag på bio och såg Försoning, filmatiseringen av Ian McEwans roman. Även om boken givetvis alltid är bäst måste jag ändå säga att den var riktigt lyckad. Bland skådespelarna utmärker sig Saoirse Ronan som spelar 13-åriga Briony och dessutom blivit Oscarsnominerad för sin prestation. Ser fram emot att se henne i huvudrollen som den mördade Susie Salmon i kommande Flickan från ovan (The Lovely Bones) som Peter Jackson för närvarande spelar in.


Stämningen i Försoning är vemodig rakt igenom och tårarna rullar i en rad starka scener, som förstärks genom det vackra fotot. En oförglömlig scen är den långa kameraåkningen på stranden i Dunkerque, som utan ett enda klipp skildrar vad några av de tusentals engelska soldater har för sig medan de fördriver tiden i väntan på att bli skeppade hemåt. Så jäkla snyggt gjort!

Jag gillar också filmmusiken och då framför allt Brionys tema som med det insprängda skrivmaskinsknattret är genialiskt i all sin enkelhet. Förutom att hålla pulsen i filmen bidrar den även till att skapa enhet i berättelsen genom att utgöra en brygga mellan slutet och början.

Självklart finns det lite negativt att säga också. T.ex. tycker jag det fokuseras aningen för mycket på relationen mellan Cecilia och Robbie istället för på Briony och hennes samvetskval, men vad kan man å andra sidan vänta sig när storstjärnor som Keira Knightley och James McAvoy är inblandade? Vidare känns det som att början av filmen är mer intensiv och genomarbetad än mittenpartiet med krigs- och sjukhusskildringarna, där den tappar en aning (med undantag för ovannämnda scen då)... Slutet upplevde jag som ännu mer dramatiskt i boken, men jag är ändå nöjd över att twisten i slutet behölls och inte omvandlades till någon lycklig Hollywoodvariant eftersom Försoning är en ren och skär tragedi. Dock en mycket vacker och gripande sådan. Gå och se den!

10 kommentarer:

Ylva sa...

Jag är på väg! Ska se den i veckan. Försoning var den första McEwan jag läste och den jag gillat bäst, och jag hoppas så att jag gillar filmatiseringen av den!

Erika sa...

Ylva: Samma här, det är den bästa av honom jag hittills läst. Nöjd på alla punkter är det förstås svårt att bli med filmen, med hoppas att du gillar den i alla fall.

Calliope sa...

Så roligt att det är hon som ska spela i The Lovely Bones - det visste jag inte. Något att se fram emot!

Bokomaten.. sa...

Mm.. såg också den här filmen i helgen och var nog lite oförberedd eftersom jag INTE läst boken. Jag visste att det skulle vara en tragisk film och hade ju grundstoryn klart för mig, men trodde nog ändå inte att jag skulle sitta och lida hela filmen igen utan några andningspauser där det faktiskt var lugnt och gick bra en stund. Men oj, vilken historia. Och vilket foto tänkte jag! Skulle rekomendera den hrä till vem som helst, men t o m min sambo vred sig och mådde dåligt större delen av filmen och det kan vara ganska slitsamt så kanske en liten varning först.:)

Erika sa...

Calliope: Visst är det? Jag tror det blir jättebra.

Bokomaten: Ja, det är ingen romantisk feel good-film direkt... En varning kan nog vara på sin plats när man rekommenderar den, som du säger. Kul att du gillade filmen i alla fall!

C e c i l i a sa...

Verkligen en jättebra recension. :) Själv såg jag den i helgen. Det var såå bra! Jag vill se den om och om igen!!

Erika sa...

Cecilia: Tack. Jag kommer garanterat också se om den!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Den var intressant. Slutet var starkt ! Jag hade dock också gärna sett mer fokus på Briony. Den delen gör liksom pricken över i:et :-)

Junibarn sa...

Åh, ska det komma en film på flickan från ovan? Yeeas! det hoppas jag verkligen.

Erika sa...

junibarn: Jajamänsan, se länk: http://www.imdb.com/title/tt0380510/. Tror det kan bli riktigt bra!