onsdag 16 januari 2008

Jessica Kolterjahn - Ut ur skuggan

Genom Calliope, som precis som jag är förtjust i dekadenta sekelskiftesromaner, fick jag upp ögonen för denna debutroman av Jessica Kolterjahn. Enbart sekelskiftesvibbar räcker för att väcka mitt intresse - lägg till komplicerad (i det här fallet homosexuell) kärlek och melankolisk stämning och jag är helt såld! Faktum är att det här visade sig vara en helgjuten debut som är bra på alla plan. Jag gillar det subjektiva jagberättandet, den gripande intrigen, de subtila karaktärsskildringarna, det koncisa och välformulerade språket och inte minst formatet som känns alldeles lagom (ca 250 sidor).

Ut ur skuggan handlar om Agnes som växer upp i en överklassfamilj i Stockholm under 1920- och 30-talen. Hon känner sig missanpassad på många sätt, men kan åtminstone ty sig åt sin morfar som står henne mycket nära. Han ger henne en Leica och lär henne att fotografera, vilket gör att hon påbörjar sin frigörelseprocess och reflekterar allt mer över sin tillvaro. I samma veva upptäcker Agnes också sin för tiden förbjudna sexualitet, att hon i första hand dras till kvinnor. Hon gifter sig ändå med författaren Viktor men inser snart att hennes livs stora kärlek i själva verket är Claire, en kvinna hon aldrig verkar kunna glömma.

Jag tycker Ut ur skuggan är helt underbar! Är du svag för Agnes von Krusenstjerna, Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken och andra böcker i samma stil är det här definitivt en bok för dig.

3 kommentarer:

Calliope sa...

Så kul att du gillade den! Den har verkligen bra språk, en spännande berättelse och (trots att det egentligen sägs rätt lite om dem) fascinerande miljöer. Vi får hoppas att hon snart skriver mer...

Erika sa...

Calliope: Ja, det är ganska knappa och subtila beskrivningar av såväl miljöer som människor, men på något sätt får man väldigt bra uppfattning om dem ändå... Hoppas definitivt att hon skriver något mer!

Tekoppen sa...

Hej Erika! Jag köpte denna bok idag, tack vare tips från dig och Calliope. Har nu läst ditt utlåtande en gång till och är nu mycket taggad att börja läsa :-) Tack!