tisdag 15 januari 2008

Läsutmaning 2008

Det här med läsutmaningar inför det nya året verkar populärt. På ett plan tycker jag att privat läsning helt och hållet ska vara lustbetonad och fri från diverse krav, men samtidigt inser jag att det kan finnas en poäng i att till viss del styra upp sin läsning (i alla fall en aning) för att på så vis bredda och få ut mer av den. Kanske är jag lite sent ute så här halvägs in på årets första månad, men här är i alla fall några riktlinjer för min läsning 2008. I år ska jag försöka att:

* Läsa några romaner på engelska. Jag förstår inte varför detta känns som ett hinder för mig, för jag pratar ju helt obehindrad engelska, ser ofta tv-program och filmer utan textning osv. Möjligen förknippar jag det med jobbiga engelska facktexter jag läst genom åren när jag studerat, men mest av allt är det nog ren lathet. Finns det svenska översättningar föredrar jag alltid dem. Kanske ska jag rikta in mig på hittills oöversatta böcker?

* Läsa några klassiker. När jag tittade igenom listan på de böcker jag läste förra året så är över 90 % skrivna på 2000-talet, vilket är ganska illa. Det kan vara så att jag efter 60 poäng litteraturvetenskap på något diffust sätt känner att jag har fyllt upp min kvot av klassiker för en ganska lång tid framåt, i kombination med att jag upplever dem som lite "tyngre" läsning än samtida romaner. Men klassiker är ju ofta väldigt bra (det finns liksom en anledning till benämningen) och jag har dessutom en hel del luckor att fylla.

* Ta itu med olästa böcker ur bokhyllan, istället för att bara fylla på med nya. Med det menar jag naturligtvis inte att jag tänker sluta köpa böcker, bara att jag ska försöka bli bättre på att läsa de jag faktiskt köper. I nuläget är det ofta så att jag har en tendens att impulsköpa böcker, ofta ett flertal åt gången, vilket leder till att vissa blir stående olästa sedan eftersom det är svårt att hugga in på alla på en gång. Det är så lätt att tänka att man ska läsa de andra någon gång när andan faller på, men problemet är bara att det sällan hinner hända eftersom man vid det laget har köpt på sig ytterligare böcker. Det mesta jag har köpt är emellertid sådant jag verkligen tänkt läsa förr eller senare, så denna utmaning borde inte innebära några större problem.

* Sätta av mer tid för läsning. Pendlingsläsning och kortare lässtunder medan man väntar på saker är i all ära, men det är svårt att komma in i böcker när man bara läser 10-20 sidor åt gången. Jag efterlyser längre sessioner. Exempel på hur jag skulle kunna få mer tid över för det vore t.ex. att försöka dra ner på dels slötittandet på tv, dels slösurfandet på datorn.

2 kommentarer:

Martina sa...

Det liknar min läsutmaning, förutom att du inte sätt upp några mål på antal lästa böcker =). Jag ska också läsa mer på engelska (är enormt dålig på det, precis som för dig känns det som ett hinder fastän jag inte har problem med engelska i andra sammanhang) och läsa klassiker.

Erika sa...

Martina: Det här med klassiker och engelska romaner är en typiskt bra utmaning! ;) Jag lät bli att nämna antal med flit den här gången, en eller tio spelar mindre roll egentligen. Det viktigaste är att jag kommer igång, framför allt med engelskan. Klassikerna däremot blir nog lätt som en plätt.