Temat för (förra) veckans Bokfemma är olästa böcker. Nämn 5 böcker som du velat/tänkt läsa länge och motivera varför du inte har läst dem.
1. Donna Tartt - Den hemliga historien. Jag vet inte hur länge jag har tänkt läsa den här boken. Länge letade jag efter den i pocket på antikvariat och liknande, eftersom pocketupplagan är slutsåld sedan många år. På något sätt kändes det självklart att jag ville äga den. När jag väl hittade den var det tidig sommar och aka-porr* hör ju liksom hösten till på något sätt, så det var inte riktigt säsong. Nu har det gått ett år och nästa höst är här och jag har fortfarande inte påbörjat boken. Det här är en riktigt haussad roman - kanske är jag lite rädd för att den inte kommer infria mina förväntningar?
2. Virginia Woolf - Mrs Dalloway. Jag älskar filmversionen av både denna roman samt Timmarna, som ju är intimt sammankopplad med och kretsar kring den nämnda boken av Virginia Woolf. Kanske känns det inte lika angeläget att läsa Mrs Dalloway eftersom jag redan känner till hela handlingen från början till slut när det finns så många nya böcker som pockar på uppmärksamhet, samtidigt vet jag med mig att det här är en riktig litterär pärla. Det gäller bara att finna sig till ro och öppna boken.
3. Wergelandtrilogin av Jan Kjaerstad (Förföraren, Erövraren och Upptäckaren). När jag fick för mig att läsa de här böckerna hade jag precis sett K Special, en mycket välgjord dokumentär om Kjaerstads författarskap (spelade in den och vill slå mig själv ibland för att jag senare råkat spela över det av misstag). Det bästa inslaget bestod av hur författaren schematiskt beskrev strukturen och handlingsförloppet i de tre böckerna med olika geometriska mönster, på ett gigantiska blädderblockspapper med tuschpenna. Så jäkla genomtänkt. Jag blev naturligtvis imponerad och tänkte att: "Den här är böcker som måste läsas med koncentrationen på topp vid väl valda tillfällen". Pocketupplagorna var vid det här laget på väg att sälja slut, men på min jakt ute bland Uppsalas bokhandlar lyckades jag lägga vantarna på de sista exemplaren av bok två och tre. Ettan var dessvärre slut överallt, men dök upp på ett antikvariat så småningom. (Dock med kraftigt knäckt rygg vilket har gjort att jag haft svårt att bonda med det exemplaret och undermedvetet fortfarande på jakt efter ett finare sådant.) Eftersom ettan dröjde hann nog mitt intresse svalna en aning och jag gav mig i kast med andra böcker... Men de är grymt snygga där i bokhyllan (omslagen och ryggarna alltså) och jag sneglar på dem då och då, tänker att snart ska jag avsätta den tid det tar att sluka alla tre. Jag tänker mig att de bör läsas i följd eller tätt inpå varandra och därför blir det liksom ett stort projekt av det hela, likt Stieg Larssons Millenniumtrilogi som jag tog mig an tidigare i sommar. Det var ju fysiskt krävande god damn it och inget ont om deckare (en genre som jag älskar!), men jag misstänker att Wergelandtrilogin kommer kräva tankeverksamhet av det lite djupare slaget av läsaren.
4. Agnes von Krusenstjerna - Fröken von Pahlen-sviten (Den blå rullgardinen, Kvinnogatan, Höstens skuggor, Porten vid Johannes, Älskande par, Bröllop på Ekered, Av samma blod). Lite samma sak där, det blir ett tidskrävande projekt. Har tidigare läst de två första böckerna i serien så jag vet att det här är böcker som faller mig på läppen, men det var ett tag sen så nu vid läsning av hela sviten måste jag börja om från början. Lyckligtvis är de enskilda böckerna inte så tjocka. Pocketomslagen är för övrigt helt fantastiska och fick mig att beställa alla sju böckerna mer eller mindre samtidigt.
5. Joyce Carol Oates - Blonde. Jag har försökt mig på denna tidigare och kommit ca 100 sidor in i boken, men den känns liksom väldigt tjock (862 sidor som pocket) och mastig på ett lite avskräckande sätt.
*Aka-porr = akademisk porr, dvs. böcker som till stor del utspelar sig på universitet, internat och liknande och där de akademiska inslag duggar tätt. Begreppet härstammar från Johanna L på bokhora, dock pre-bokhoretiden.
5 kommentarer:
Kan bara rekommendera den första boken på din lista, men förstår också vad du menar när det gäller upphaussade böcker. Det kan bli så fel! Men Den hemliga historien behöver du inte vara rädd för, den är verkligen så bra.
Bokmoster: Jo, Den hemliga historien tror jag verkligen är bra, eftersom så många som annars läser liknande böcker som jag själv tycker det, inte minst du nu t.ex.
Gemensamt för alla böcker på min lista var väl att jag tror mig veta på förhand att de är stora och välskrivna litterära verk, men att jag vill ge dem den tid och uppmärksamhet de förtjänar - och tid är ju ofta en bristvara. Personligen har jag det mer tight än vanligt på den fronten för tillfället och hinner knappt läsa överhuvudtaget, med en gigantisk konsttenta som närmar sig och en flytt som hägrar.
Det är en rolig lista denna veckan! Funderar nästan på att bryta min "inte göra några bokfemmor" gräns bara för att det är så kul att kräva i sånt som man nästan inte vågar erkänna - inte ens för sig själv...
Mrs Dalloway är ett underbart komplement till Timmarna och till filmen! Hos mig var ordningen film - timmarna och sist Mrs Dalloway. Och det känns som en fin triangel - det är ju inte samma och de kompletterar varandra verkligen samtidigt som alla är bra!
Inte mindre än tre av böckerna på din lista står på min lista över lästa favoritböcker. Kjaerstad, Krusenstjerna och Tartt tillhör mina stora läsupplevelser. Rekommederar!
Klara: Själv har jag skippat en del bokfemmor på sistone. Känner mig inte alltid så motiverad och dessutom finns det risk för upprepning bland bokvalen - man har ju sina favoriter.
Jag håller med om att Mrs Dalloway och Timmarna verkligen kompletterar och fördjupar varandra (åtminstone filmerna då, som jag har sett)... Japp, härmed kommer jag ut som ett stort fan av intertextualitet! Jag gillar hur de enskilda verken tenderar att bli mer mångbottnade när de står i dialog med varandra. På så sätt problematiseras de, vilket ofta kastar nytt ljus på grundhistorien.
Calliope: Åh, där ser man! I trust your taste, så det bådar verkligen gott.
Skicka en kommentar