måndag 22 oktober 2007

Nomineringar till Augustpriset

Alldeles nyss offentliggjordes nomineringarna till årets Augustpris vid en presskonferens på Postmuseet i Gamla stan. Personligen tycker jag att Augustpriset är bland de roligare litterära priserna, dels för att det gäller svensk litteratur (som jag ju läser en stor andel av), dels har en populär prägel och på så vis engagerar massorna. I år har följande böcker nominerats i de respektive klasserna:

Årets svenska skönlitterära bok
Har någon sett mig någon annanstans? av Beate Grimsrud
Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Norrlands Akvavit av Torgny Lindgren
Synopsis av Ulf Karl Olov Nilsson
Världens sista roman av Daniel Sjölin
Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark

Årets svenska fackbok
Herrarna i skogen av Kerstin Ekman
Med livet som insats av Bengt Jangfeldt
Lärarna av Hans Lagerberg
Djävulssonaten av Ola Larsmo
Den svenska kakelugnen av Susanna Scherman och Michael Perlmutter
Fågelliv av Staffan Ulfstrand

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
Isdraken av Mikael Engström
Nöff nöff Benny av Barbro Lindgren och Olof Landström
Sonja, Boris och tjuven av Eva Lindström
Flickan som var vacker i onödan av Janne Lundström
Var är min syster? av Sven Nordqvist

Mig äger ingen känns väl ganska given som vinnare i skönlitteraturklassen, om inte juryn får för sig att överraska det vill säga. Personligen tycker jag att den är ganska överskattad. Jag kom igen halva, sedan tröttande jag. Dessutom är det ju en biografi och därmed i själva verket facklitteratur om man ska vara petig, men juryn har visst tummat lite på reglerna i år. Kul i alla fall att Daniel Sjölin blev nominerad! Jag har visserligen inte läst något av honom än, men gillar honom som programledare för Babel.

När det gäller facklitteraturen är jag mycket förvånad över att Johan Cullbergs Mitt psykiatriska liv inte är nominerad, så hyllad som den har blivit. Och så är han en av min pojkväns idoler, J. som ju sannolikt är blivande psykiater. Den svenska kakelugnen kan man ju inte annat än att fnissa åt (som vi har hånat "kackelugnar" när vi kollat bostadsannonser och gått på visningar, hade det funnits en i den nuvarande lägenheten hade vi rivit ut den direkt!). Nej, här tror och hoppas jag på Bengt Jangfeldt.

Inte så roliga barn- och ungdomsböcker i år tycker jag, åtminstone inte jämfört med förra årets nomineringar som genomgående bjöd på riktiga höjdare (bl.a. Gunnar Ardelius, Frida Nilsson, Per Nilsson, Pija Lindenbaum) . Men Lindgren & Landströms böcker om grisen Benny är ju i och för sig charmiga, om än inte särskilt genusmedvetna, och ligger säkert bra till.

2 kommentarer:

Karin sa...

OBS! Pinsamma felstavningar i barn- och ungdomsbokklassen!

Åsa Anderberg heter Strollo och inte Strolle

och

Sven Nordqvists bok heter Var är min syster?

Förresten är Bryta om en av årets bästa tonårsböcker, tycker jag!

/Petiga flaskpostare-Ka

(http://flaskposten.blogspirit.com)

Erika sa...

Karin: Informationen är copy-pastad från Augustprisets egen hemsida (www.augustpriset.info) tidigare idag, så pinsamt för dem är det garanterat. Men jag ser att de nu rättat till felen och jag ska såklart inte vara sämre.