fredag 5 oktober 2007

Horace stora dag närmar sig

Nu har Svenska akademien enats om vem som ska bli årets nobelpristagare och satt ett datum för tillkännagivande. När Horace Engdahl öppnar dörren till Börssalen torsdagen den 11 oktober kl. 13:00 och deklarerar vinnaren, samt ger en motivering först på svenska och sedan på x antal övriga språk, hoppas jag att ni liksom jag befinner er i närheten av en radio eller tv, eftersom denna en av årets viktigaste händelser måste upplevas live!*

På biblioteken runt om i landet är den här stunden helig. Det klassiska förfarandet är att hela personalstyrkan (och en del låntagare) samlas runt en radio som i förväg placerats centralt i biblioteket. När tillkännagivandet gjorts brister folk ut i spontana reaktioner och de mest nobelfrälsta bibiotekarierna samlar hastigt in alla böcker som finns inne av den aktuella författaren för att lägga upp dem på ett bord tillsammans med en skylt med pristagarens namn och foto. Det mesta brukar gå åt i ett nafs. Reservationerna brukar också hagla in under resten av dagen, för att inte tala om de närmaste veckorna.

SvD har listat Ladbrokes vadslagningsodds. Själv hoppas jag på att någon av följande författare ska få priset: Paul Auster, Haruki Murakami, Ian McEwan, Joyce Carol Oates och Tomas Tranströmer. Snälla ledamöter, kan ni inte vara lite wild and crazy (dvs. publikfriande) den här gången?

*Jag som är ledig på torsdag leker dessutom med tanken på att bege mig in till Gamla stan för en live-live version. Men det finns kanske en gräns för hur nördig man får vara?

7 kommentarer:

Klara sa...

För att vara lite krass och se till de senaste årens pristagare så tror jag inte på någon av vadslagnings namnen - det var helt enkelt bara namn som jag kände igen- och jag känner ju aldrig igen pristagaren innan han/hon har fått det... Men spännande blir det! Tack för påminnelsen om tid/datum för tillkännagivandet!

Erika sa...

Klara: Nej, förmodligen blir det som du säger någon helt otippad som får priset. Att de gillar att överraska och välja det oväntade har vi ju sett prov på några gånger... Men det är lik förbannat spännande och hoppas lite kan man ju alltid göra!

Marianne sa...

Självklart ska du till Gamla stan!
Nördighetens gränser kan aldrig tänjas för långt! :o)

Här hemma kommer radion att vara på, fattas bara.

Spectatia sa...

Men det var väl en lysande idé! Att ta ut nörd-svängarna ordentligt och åka in. Ska nog fundera på det, jag med... :-)

Martina sa...

Ah, jag har börjat min praktik på stadsbiblioteket då så jag antar att radion kommer att vara på där också =)

Erika sa...

Marianne och Spectatia: Haha, ja vi får se hur det blir... Frågan är lite om man ens kommer få en skymt av Horace, med tanke på alla skymmande kameror och mikrofoner. Det vore ju trist annars. Men bara atmosfären i sig lär ju iofs få en boknörd att gå igång.

Martina: Vad roligt! Praktiken tyckte jag var det roligaste under hela utbildningen, fick ut massor av den... Är du på stadsbiblioteket i Luleå då alltså?
Jag skulle tippa att de har radion på, men om det mot förmodan inte skulle vara så får väl du ta saken i egna händer! ;)

martina sa...

ja, precis, i Luleå... dels på stadsbiblioteket och så ska jag vara lite på några av filialerna också tror jag.