måndag 1 oktober 2007

Bokmässan 2007

Årets upplaga av bokmässan var otroligt intensiv. Jag var helt utmattad när jag kom hem igår kväll och är det till viss del fortfarande, men jag ska inte klaga - precis som förra året var det hur kul som helst! Det bästa är nästan ögonblicket då man precis har kommit fram, köpt seminariekort och blickar ut över den enorma mässhallen från övervåningen och liksom känner: "Jippie, jag är äntligen här!" Lyckligt kryssar man mellan förlagens och bokhandlarnas montrar med ett leende på läpparna, även om man så småningom börjar tröttna en aning på trängseln (framför allt att sicksacka mellan långsamt strövande pensionärer), den syrefattiga luften och den hysteriska kommersen.

Erika plus seminarierna är dock lika med sant. Att lyssna till intressanta samtal och författarintervjuer är helt klart bland det mest givande jag vet! Problemet var liksom inte att hitta några seminarier som var intressanta, utan snarare att välja mellan de som ibland krockade. Totalt var jag på ca 10-12 stycken och bland favoriterna i år var:
  • Ulrika Knutsson som intervjuade Carina Burman angående K.J.: en biografi över Klara Johansson. Gillar båda dessa intelligenta och verbala kvinnor skarpt!
  • Klas Östergren och Jonas Karlsson, som pratade om manusskrivande och sin senaste roman respektive bokdebut. Östergren verkade riktigt sympatisk (betydligt mer än jag föreställt mig) och Karlsson har jag alltid gillat som skådespelare. Kan varmt rekommendera hans novellsamling Det andra målet.
  • Alberto Manguel som intervjuades om sin senaste bok Nattens bibliotek (han har även skrivit En historia om läsning). Han visade sig vara en riktig mysfarbror från Argentina, som numera bor i en by på franska vischan för att på så sätt kunna få plats med sina tusentals böcker på samma ställe - i en lada!
  • Tove Jansson-seminariet med litteraturprofessorn Boel Westin som huvudperson (författare till biografin Tove Jansson: ord, bild, liv). Mark Levengood var också där förgyllde scenen med sin närvaro, inte minst när han läste högt ur en muminbok.
  • Anne B. Ragde som intervjuades av Inga-Lill Mosander och berättade om tillkomsten av och karaktärerna i Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna på ett humoristiskt och trollbindande sätt.

Störningsmoment: Alla puckon som reser sig och går mitt i seminarier. De distraherar mig men sannolikt ännu mer personerna på scenen och jag skäms å deras vägnar av bristen på respekt.
Boring: Estland som tema var kanske inte så hett. Jag kanske borde vara mer intresserad då jag ändå har estniskt påbrå genom min farfar, men nej.
Kändisspotting: Alla var där. Utom Maja Lundgren.
Shopping: En drös med pocketböcker blev det och givetvis en hel del sneglande och fingrade på mycket annat kul som jag kanske införskaffar vid senare tillfälle.
Kul i övrigt: När vi en kväll av en slump hamnar på samma indiska restaurang som Martin Kellerman (Rocky) och hans kompisar. Självklart tjuvlyssnade vi på deras underhållande samtal och konstaterade att Non-fiction was the whole truth and nothing but the truth.

2 kommentarer:

Calliope sa...

Carina Burman är en klar favorit! Jag missade henne i år, men det var kanske tur. För ett par år sedan strövade jag omkring på mässan och såg henne sitta alldeles ensam i en monter. Hurra, tänkte jag och tog tillfället i akt att gå fram för att tala om hur bra jag tyckte att hon var. Hann ångra mig minst tre gånger på väg fram, men tänkte hurtfriskt att man oftare ångrar det man inte gjort än det man gjort, så jag gick fram ändå. Och gjorde naturligtvis bort mig totalt; stammade fram något obegripligt om att jag tyckte hon var sååå bra osv. Hemskt! Ju mer jag hörde hur jag försökte rädda upp situationen desto värre blev det. Jag pep iväg rätt snabbt :)

Erika sa...

Calliope: Jag vågar i princip aldrig gå fram till folk sådär, jag iakttar hellre på avstånd faktiskt. Inte för att jag är blyg eller så, men däremot lite rädd för att göra bort mig... Men jag tycker det är modigt av fans som väl vågar gå fram, så länge de respekterar personens privata sfär. Även om det blev lite knas med Carina Burman för din del var det ju ett bra initiativ och hon blev säkert glad över att du visade din uppskattning!