onsdag 11 juni 2008

Amanda Svensson - Hey Dolly

Hey Dolly är en rolig, kaxig och uppfriskande samtidsroman skriven av debuterande Amanda Svensson (född 1987). Boken, som är 150 sidor och kärnfull i såväl utsträckning som i sina meningar, består av små utsnitt ur Dollys kaotiska vardag: den tristessfyllda relationen till pojkvännen, de störda kompisarna, den bästa vännen Marvin som håller henne på jorden och den ständiga tillflykten till ungdomsmottagningen som för Dolly är en trygg plats med terapeutisk funktion.

Amanda Svensson beskriver den förvirrande tiden mellan ungdom och vuxen hur bra som helst med träffsäkra formuleringar. Hon har också en härlig humor som ofta får mig att skratta högt när jag läser boken, särskilt åt beskrivningarna av de svåra cineastkillarna som med sin intellektuella utstrålning försöker få Dolly på fall och åt en av Dollys kompisar som i desperation auktionerar ut sina använda trosor på eBay för att finansiera sin resa till Berlin.

Jag gillar verkligen språket i Hey Dolly, det känns modernt och äkta. Och den som, i likhet med mig själv, är barnsligt förtjust i populärkulturella referenser och namedropping blir knappast besviken. Handlingen känns kanske inte så djupgående, men jag tror snarare syftet med romanen är att fånga och beskriva en känsla eller ett tillstånd, vilket den också lyckas väl med. Men framför allt är Hey Dolly väldigt underhållande.

5 kommentarer:

svartanova sa...

Har läst mycket om den i DN och har nu reserverat den på biblioteket. Efter din recension blir man ännu mer nyfiken. :)

Magix sa...

vill läsa!

Erika sa...

Svartanova: Ja, den har ju blivit väldigt omskriven och hyllad... Hoppas du gillar den!

Magix: :)

lena kjersen edman sa...

Nu har jag läst Hallo Dolly! för
3:e gången.
Jag njuter av den romanen som jag njuter av rolldiktningen hos en Sonja Åkesson och en Kristina Lugn.
Ingen BOATS (based on a true story, inte det minsta "trovärdig" (tackom och lovom), men tankechockerande och livsglädjeökande.
Amanda Svenssons sista sidor i debutboken - den underbart skildrade scenen i kyrkan - kommer att gå till litteraturhistoriens stora fina citatsamling.
Eller vad tror du?
undrar
Lena K E

Erika sa...

Lena: Kanske det! Amanda Svensson är onekligen en imponerade debutant tillika stilist som besitter en fantastisk förmåga att med såväl humor som allvar beskriva samtiden och hur det är att vara ung.