måndag 18 februari 2008

Rean har reat ut sin själ

Alltså, jag håller till stor del med Mårten angående bokrean: att den känns ointressant och börjar spela ut sin roll. I begynnelsen (dvs. innan bokmomsen sänktes och internetbokhandeln uppstod och expanderande) hade den säkert mera nerv, men är den inte bara sorgligt trött och urholkad nu för tiden? Samma sak år efter år: föregående årets bästsäljande deckare, en uppsjö kokböcker av skiftande kvalitet, smala och svårsålda böcker, presentböcker och intet att förglömma traditionen med en kategori ständigt återkommande titlar.

Jag erkänner gärna glatt att jag har gjort flera fynd på bokrean genom åren, men för närvarande lockar den inte överhuvudtaget. Efter att ha ögnat igenom några av reakatalogerna kan jag nämligen konstatera att det inte finns en enda bok jag känner att jag måste ha. Några titlar som pockar på uppmärksamhet finns visserligen alltid, men när jag funderar närmare på saken inser jag att de bara kommer bli hyllvärmare och såna har jag helt enkelt inte plats för. Inte när det finns så mycket annat trevligt att fylla hyllorna med!

Den bokrearelaterade köpyran i bokbloggosfären (och den som bubblar under ytan och snart kommer explodera ute i butikerna) är däremot lätt att drabbas av, men det gäller att tänka sig för och inte göra några förhastade inköp... Personligen planerar jag att skämma bort mig med en hög icke-reaböcker på Adlibris - titlar jag känner en genuin längtan efter att ha i min ägo.

7 kommentarer:

Olivia sa...

Jag håller med, det finns verkligen inget lockande i årets bokrea.

Lena sa...

Visst kan man hitta några fynd per år, men det är ändå böcker som jag inte skulle ha köpt annars eller som jag redan har. Jag köper aldrig något på bokrean, avskyr hela hysterin och att vi ska lockas köpa mer skit.
Nej jag är sådan om jag vill ha en bok då köper jag den till full pris eller väntar tills den kommer ut på pocket, inget där emellan.

Hermia sa...

Jag intstämmer också. Tidigare var bokrean en höjdpunkt och katalogerna var verkligen lockande. Men från att ha varit en som bockar för i katalogen vad jag vill köpa har jag de senaste åren inte handlat alls. Det är inte lockande längre med denna varukrängning.

Erika sa...

Vilket gehör! Kan det kanske vara så att vi bokbloggare är lite kräsna? Men å andra sidan är väl aldrig kommersialism, bokdumpning, köphysteri och trängsel och särskilt upphetsande... Well, böckerna kommer säkert sälja som smör ändå, även om inte just vi väljer att handla.

Mårten sa...

Är ni med på vår lilla protestaktion då? "En annan bokrea är möjlig" :D

Ylva sa...

Jag håller också med om att bokrean på något sätt spelat ut sin roll och inte har någon särskild betydelse längre. Det enda jag gillar med bokrean är att man ofta kan hitta nyupptryckta klassiker a la Lagerlöf och Moberg till ett billigt pris..

Erika sa...

Mårten: Jag känner mig rätt nöjd med att ha uttryckt min åsikt så här ;)

Ylva: Jo, det förstås... Lite smått och gott finns ju alltid, även om merparten känns ointressant. Du som jobbar i en bokhandel blir väl ofta snabbt ganska trött på allt ståhej kring rean också, måste jag tänka mig.