torsdag 21 februari 2008

Min senaste drog

... är att köpa begagnade böcker på second hand-butiker. Det är liksom svårt att låta bli när jag bor mer eller mindre omringad av Myrorna, Röda korset och Stockholms stadsmission (lyxproblem, jag vet!). Förutom de gånger jag medvetet styr kosan mot någon av butikerna, känner jag ett starkt behov att gå in och ta en snabb titt varje gång jag råkar passera av andra skäl. Förmodligen av rädsla för att råka missa något, för tänk om den där pocketboken som är slut på förlaget och inte längre finns att köpa på andra ställen ligger därinne och väntar på mig just nu? Ofta så lönar det sig faktiskt också, jag kommer sällan ut tomhänt. Mitt bästa fynd från den senaste veckan är t.ex. Tecken till kärlek av Jan Kjaerstad, en inteheltlättattfåtagpå-pocket i nyskick.

Jag har gjort en överenskommelse med mig själv att jag med gott samvete får köpa böcker från second hand-ställena eftersom det dels är ekonomiskt, dels är fråga om en bra form av återvinning. Villkoret är förstås att jag själv måste försöka lämna ifrån mig lite böcker ibland och bidra till cirkulationen. Allting som man köper är ju trots allt inte helt lysande och hundraprocentigt genomtänkta val, även om man gärna vill tro det.

Att jag blir någon vansinning storköpare finns det ingen risk för eftersom mycket av det som finns ute på second hand-marknaden är ordentligt kantstötta grejer med knäckta ryggar - defekter jag tyvärr har väldigt svårt för och därför ratar. Men det gör inte så mycket om man inte fyndar hela tiden, det är lika intressant att studera vad det är för typ böcker folk gör sig av med och fundera över varför, för ibland kan man verkligen inte tro sina ögon... Jag tackar dock och bockar åt det faktum att smaken är som baken.

6 kommentarer:

camilla sa...

Det bästa med att fynda på Myrorna/Röda Korset/dito secondhandbutiker är att man kan fynda böcker man inte visste att man behövde. Och hitta saker som man inte förstår att folk frivilligt donerar bort. Igår hittade jag bland annat Les Miserables i en härlig engelsk pocketutgåva HELT oläst för 10 kr (!!) och en bok om att lifta genom Pakistan, Afghanistan, Indien och Irak skriven av en journalist 1968-70.

Och visst ligger det en tjusning i att se vad folk har läst, som Harlekinromaner t.ex. Guillou har länge varit lätt att hitta på secondhand och igår tyckte jag mig även se fler och fler Nesser i hyllorna..

Jag har ju bestämt att dra ner på min shopping, men att köpa böcker på secondhand räknas väl ändå inte? Det är ju återvinning (och en god gärning, böcker måste ju ibland fritas ;)

Spectatia sa...

Håller med Camilla här, att köpa böcker på secondhand räknas inte. Absolut inte.

Eller som man säger på såna där beroendemöten "Hej, jag heter Spectatia och jag kan inte heller gå förbi en secondhandbutik".

Erika sa...

Camilla: Du satte verkligen huvudet på spiken med "att man kan fynda böcker man inte visste att man behövde", för jäklar vad man hamstrar. Men som sagt, det känns på något sätt som en annan kategori av bokshopping: en lite sundare, billigare och mer miljövänlig sådan - och därför mer okej!

Spectatia: Hehe, lika bra att erkänna sig som medlem av SA direkt!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Ansluter mig till beroendeklubben. Jag klarar inte heller att gå förbi en second hand. En gång när jag var i en annan stad reade de ut böcker för 3 kr st. 3 kr styck. Nya fina inbundna böcker. Vad gör man? Man köper en resväska. Så var det sagt.

Erika sa...

Amoroso: Nej, att bara gå förbi är stört omöjligt... Resväska ja, haha.

Annika sa...

Hehe, älskar kommentaren om resväskan. Den är ju så sann. Passar även på och tipsar om http://pocketbloppis.blogspot.com om ni vill göra fler resväskefynd!