Veckans tema är serier. Välj din topp 5 av serier.
Hittar jag en författare vars sätt att skriva jag verkligen tycker om kastar jag mig gladeligen över fler av hans/hennes böcker, men jag är inte nödvändigtvis någon stor serieläsare för det. Serier kräver liksom en helt annan typ av engagemang än fristående böcker, de måste gripa tag i en ordentligt för att man ska vilja fortsätta läsa de följande böckerna. Här är några serier ( i de flesta fall trilogier visar det sig) jag verkligen är svag för:
Cora Sandel - Alberte-serien (Alberte och Jakob, Alberte och friheten, Bara Alberte). Sekelskifte, vilsen ung kvinna, melankolisk stämning och konstnärskretsen i Paris. Vad mer kan man begära?
Carina Burmans historiska deckare (Babylons gator, Vit som marmor) som utspelar sig i i diverse historiska miljöer under 1850-talet - hittills under världsutställningen i London samt bland den nordiska konstnärskretsen i Rom - där författarinnan Euthanasia Bondesson tenderar att hamna mitt bland diverse mord och mysterier som hon sedan tar sig an att lösa på eget bevåg. Charmigt, stilfullt och underhållande. Ser fram emot den tredje delen, Hästen vid Porten, som utspelar sig Konstantinopel och kommer ut i mars!
Stieg Larsson - Millenniumtrilogin (Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, Luftslottet som sprängdes). Känner mig så Svensson som nämnar dessa deckare, men när jag påbörjade serien kunde jag inte sluta läsa. Det är ovanligt och därför hamnar den här. Dessutom är Lisbeth Salander en av de mest fascinerade personer jag stött på i litteraturen någonsin.
Paul Auster - New York-trilogin (Stad av glas, Våldnader, Det låsta rummet). New York, spänning och identitetsproblematik som sätter igång tankeprocesser hos läsaren på ett sätt som gör att man man både känner sig snurrig i huvudet och intelligent på en och samma gång. Jag tänker ofta tillbaka på trilogin som bland det bästa jag någonsin läst, men borde kanske läsa om den för att se om det påståendet fortfarande håller i sig.
Moa Martinson - trilogin om Mia (Mor gifter sig, Kyrkbröllop, Kungens rosor). Jag är ingen stor läsare av arbetarlitteratur, men Moas självbiografiska romaner är så härligt rättfram i sin skildring av det tunga arbetarlivet, den egna uppväxten och vänskapen mellan kvinnor och präglas inte minst av humor och värme.
Sedan finns det ju givetvis massor med serier man skulle vilja läsa om tiden fanns, t.ex. de här (där jag i vissa fall har läst någon enstaka del fristående):
* Agnes von Krusenstjerna - Fröknarna von Pahlen
* Jan Kjaerstad - Wergelandtrilogin
* Philip Pullman - Den mörka materian
* Klas Östergren - Gentlemen och Gangsters
* Per Anders Fogelström - Stadserien
* Doris Lessing - Martha Quest-serien
* Marcel Proust - På spaning efter den tid som flytt (ska bara bryta ett ben först, eller kanske ännu hellre två)
Uppdaterat senare:
Glömde visst nämna Lian Hearns
Sagan om klanen Otori, ytterligare en serie som jag gärna skulle läsa. Dess fjärde del (sequel till trilogin), som
Calliope sågar totalt, känns dock mindre lockande... Fascineras ändå lite av kronologin då den nyutkomna femte delen utgör en prequel till resten av sagan som därmed utgör en cirkulär komposition. Intressant! Eller så har författarinnan bara väldigt svårt att släppa sina karaktärer... Den som läser kanske får se.