fredag 17 oktober 2008

Recensionsex

Efter att ha läst följande inlägg hos Martina tänkte jag lyfta frågan om recensionsexemplar av böcker.

För min del har jag vid flera tillfällen fått erbjudanden från både förlag (t.ex. Kabusa förlag, Symposion) och enskilda författare, men framför allt har jag ett tiotal gånger mailat olika förlag och efterfrågat recensionsex av titlar jag är uppriktigt intresserad av att läsa. Min erfarenhet hittills har varit att de flesta förlag gått mig till mötes och inom kort skickat ut den aktuella boken. Men - och det är här det blir intressant - det har alltid varit de mindre eller mellanstora förlagen (t.ex. Ordfronts förlag, Alfabeta och Bra böcker). När jag tidigare gjort förfrågningar till såväl Norstedts som Albert Bonniers förlag fick jag varken ett nekande mail eller några böcker - och om några borde ha råd att skicka ut recensionsex på löpande band så är det väl dem?

Självklart förväntar sig förlagen i de flesta fall en gentjänst (att man recenserar boken på sin blogg), men då de i regel får det tillbaka förstår jag inte tveksamheten hos vissa förlag. Visst, vi bokbloggare är inga kulturskribenter eller proffs (även om flera av oss har adekvat utbildning och t.ex. är litteraturvetare som jag själv), men förlagen får ju ändå viss publicitet och dessutom nästan gratis sådan.

Hur är det med er andra bokbloggare, vad har ni för erfarenheter av recensionsex från förlag?

16 kommentarer:

Anonym sa...

I likhet med Martina är förstås även du välkommen att höra av dig till oss om det är någon bok du vill skriva om.

Jag tycker att bokbloggare har en minst lika viktig funktion som tidningsrecensenter. Kanske läses inläggen inte av lika många som läser en tidningsrecension (hur många som nu egentligen läser kultursidorna...), men bloggrecensioner går ofta mer in på själva läsupplevelsen än vad som är brukligt i tidningsrecensioner. Dessutom är de efterföljande kommentarerna nästan lika viktiga som själva inlägget.
Själv känner jag att jag får fler intressanta boktips genom bloggar än genom kultursidor.

/Mattias B
Piratförlaget

Sarah sa...

Jag har bara en erfarenhet av recensionsex och det var ingenting som nådde mig genom bloggen utan istället så vann jag det genom en tävling på akademibokhandelns hemsida.

Jag förstår varför ingen skickar ut recensionsex till mig, jag skulle nog få panik och känna mig pressad om jag fick ett.

Lyrans Noblesser sa...

Jag har aldrig blivit tillfrågad och inte förrän jag läste ditt inlägg förstod jag att jag själv kan fråga. Jag har förvisso inga examina i litt vet, men annan akademisk utbildning som gör att jag kan bidra med ett annat perspektiv. Dock skulle jag aldrig vilja få recensionsex skickade till mig, utan att jag själv valt dem. Jag läser bara det jag är intresserad av. Nu har jag faktiskt mailat ett förlag så vi får väl se vad de svarar.

Anonym sa...

Det här med recensionsex är intressant. Jag har, som många andra bloggare, blivit kontaktad av Kabusa Förlag och då fått ett par böcker. Men jag har aldrig fått ex skickade till mig bara sådär helt appropå som vissa bloggare verkar få.. Många gånger undrat hur folk går till väga för att få alla dessa recensionsexemplar!?

Erika sa...

Mattias B: Jag nämnde visserligen inte Piratförlaget ovan, men jag har faktiskt fått recex av er tidigare och jag tycker det är strålande att ni är så generösa!

Jag har liknande uppfattning som du och hämtar större delen av min läsinspiration från andra bokbloggare, som ju har möjlighet att vara mer personliga än tidningsrecensenter.
Men jag gillar förstås att läsa kultursidorna också och tycker framför allt att dessa och bokbloggarna kompletterar varandra på ett bra sätt, eftersom de bidrar med olika infallsvinklar. För örigt märkts det att bokbloggarna snabbt kommit att bli en maktfaktor att räkna med de senaste åren, med Bokhora som bästa exempel.


Sarah: Gillar inte heller att bli påprackad saker jag inte är intresserad av, men tycker däremot om öppna erbjudanden (som Piratförlagets ovan) som ger mig möjligheten att beställa vad jag vill.

Det här är en privat bokblogg och jag representerar ingen förutom mig själv och anser mig därför inte ha någon skyldighet att vara objektiv, varpå jag helst recenserar som jag är nyfiken på på riktigt.

Jag har ingen lust att traggla igenom böcker jag aldrig skulle läst annars - då skulle jag betrakta det mer som ett jobb och förmodligen vilja ha någon form av ersättning.

Erika sa...

Lyran: Det är precis så jag känner också, att jag inte vill bli påtvingad något. Men om det gäller böcker jag gillar så ja tack!

Jag menade verkligen inte att alla bokbloggare måste ha examen i litteraturvetenskap för att kunna läsas med behållning, utan pekade bara på att det finns formella kunskaper även hos många av oss fast vi är amatörer.


Therese: Inte jag heller och det vill jag verkligen inte ha. Jag tror för övrigt inte att de flesta får böcker helt apropå (möjligen journalister och branschfolk då), utan snarare att de själv ber om enskilda titlar... Det är helt okej höra av sig till förlag och fråga - det värsta man kan få är ett nej!

Lyrans Noblesser sa...

Jag undrade mest om kanske förlagen föredrar att man har utbildning inom området?

Anonym sa...

Jag hade kontakt med en kvinna på Bonniers angående lite annat och sen kikade hon in på min blogg och efter det blev det som det blev :) Alldeles nyss fick jag nu en massa ex av dem... de skickade sina kataloger ur vilka jag fick välja vad jag ville ha - väldigt förvånande för mig, för jag har också varit väldigt nyfiken på alla som pratar om recex hit och dit.

Anonym sa...

Jag har aldrig blivit tillfrågad (eller frågat själv heller för den delen), men visst är det ett smart sett om man vill göra lite reklam. De stora förlagen kanske helt enkelt anser sig såå stora att de inte behöver sån reklam..? Å visst, det gör väl ingen större skillnad för dem antar jag. Men tycker ändå de borde försöka vara lite mer tillmötesgående och faktiskt ta tillvara på alla dessa bokbloggar. De förlorar ju inget på det. Om jag t.ex. är nyfiken på en bok men ändå lite osäker så kollar jag gärna om nån annan har läst den. Hittar jag den på en bokblogg och den har fått högt betyg, då köper jag den.
Nä, men jag tror nog att de tycker sig vara för stora för bokbloggar. Tragiskt nog.

Anonym sa...

Jag har fått recex på olika sätt. Både blivit tillfrågad av förlag om intresse finns och själv frågat och där förlaget oftast varit tillmötesgående. Jag har också själv fått välja vilken/vilka böcker jag är intresserad av. Så min erfarenhet är god.

Erika sa...

Lyran: Det vet jag faktiskt inte. Egentligen tror jag inte de bryr sig så mycket, bara man skriver om böckerna.

Lisan: Härligt att få välja och vraka! Bonniers har ju också mycket att välja på om man så säger... Det verkar kunna gå till på ganska många olika sätt, det här med recex.

Snöfrid: Mm, det kan nog vara som du säger att de inte behöver den typen av reklam, eftersom de är så stora ändå och satsar på marknadsföring.
Håller för övrigt med om att man blir mer benägen att köpa en bok man är lite sugen på om man läser bra om den på en annan blogg.

Emm: Ungefär som mina erfarenheter då - även om fler förlag gärna får höra av sig för min del... ;)

Anonym sa...

Lyran: Någon utbildning behövs absolut inte. Däremot uppskattas det när en recension inte bara är på fyra rader - visst kan det vara bra med sådana korta boktips också, men personligen blir jag mer intresserad av en bok om den beskrivs i lite längre ordalag. Det som bloggare är bättre på än tidningsrecensenter är just att berätta om själva läsupplevelsen och anlägga en personlig vinkel på det hela.

Snöfrid: Visst går det att lägga mycket pengar på reklambudget för en bok. Men samtidigt vet alla förlag att det allra viktigaste instrumentet för att sälja en bok är mun-till-mun-metoden. Jag läste en engelsk undersökning som kom fram till att minst 85 procent av alla böcker köps tack vare ett personligt tips från någon man känner eller på annat sätt litar på. Att få igång snacket kring en bok är den snabbaste vägen till framgång. Och om bloggarna gillar en bok så kan det snabbt sprida sig som en löpeld.

/Mattias B, Piratförlaget

Bokomaten.. sa...

Mycket smart drag att reklama för sig i bloggvärlden också, speciellt som det blivit så himla hypeat med bloggar de senaste månaderna igen. Jag köper ofta in böcker till biblan där jag jobbar eller till mig själv för att jag läst om någon annans läsupplevelse av böckerna. Har flera STORA favoriter som jag aldrig hade hittat om det inte hade varit för bloggar. Rec.ex harj ag dock aldrig fått själv men till biblan har det nog kommit något gratisex någon gång, kanske bara en gång på 2-3 år dock. Och även om jag helst väljer själv vad jag vill läsa och sedan skiva om kan jag tycka att det finns en poäng i att spontant skicka ut böcker också, för om man får en bok gratis i brevlådan så kanske man blir sugen på att läsa den, men hade itne hittat den om man kollat runt själv.

Anonym sa...

Jag har bara fått erbjudande en gång om rec.ex. och blev väldigt smickrad. I likhet med bland andra Lyran har jag aldrig tänkt tanken att jag själv kan fråga. Vilket jag nu faktiskt ska praktisera, man kan ju aldrig få mer än nej, ju!

Att få läsa böcker och sedan tycka om dem är ju kul så länge det inte blir något måste.

Tack för bra tips och en bra diskussion :)

Erika sa...

Bokomaten: Japp, det är dumt att förbise bloggarna - många bokälskare vänder sig till oss för tips.
Att det ibland skickas har nog också med marknadsföring att göra, typ: "här är vårt förlag, handla gärna av oss". Till en skola eller redaktion känns det mer motiverat, för alltid finns det väl någon som är intresserad.

Camilla: Precis, det är bara att fråga! Jag tycker det är kul att så pass många varit med och diskuterat också.

Tekoppen sa...

Efter att ha läst din blogg frågade jag ett av förlagen du nämnde. De skickade bara till bloggare som är registrerade på Bloggtoppen vilket jag inte var, men när jag registrerat mig där fick jag ett ex bara några dagar senare och nu är till på väg. Båda böckerna har jag bett om och ville läsa.