tisdag 7 oktober 2008

Selma, Selma


Under september-oktober går jag som tidigare nämnt en litteraturvetenskaplig temakurs om Selma Lagerlöf, varpå all övrig läsning blivit lidande (men vad gör väl det när man tillgodogör sig idel kvalitetslitteratur?). Hittills har vi läst och diskuterat En herrgårdssägen, Kejsarn av Portugallien, Herr Arnes penningar, Körkarlen och Jerusalem I och II, vilka jag tänkte skriva lite om här på bloggen. Hennes debut Gösta Berlings saga och hennes berömda lärobok i geografi, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, har vi däremot bara läst enstaka kapitel ur, vilket gör att jag inte kommer gå in närmare på dem här. Kan dock varmt rekommendera den förstnämnda, som jag tidigare läst i sin helhet.

4 kommentarer:

Lisan sa...

Vad härligt det låter! Jag har skamligt nog inte börjat bekanta mig med Selma förrän nu, och skaffade hem några av hennes verk häromsistens. Måste vara givande att läsa och diskutera i kursmiljö, kan jag tänka mig...lite avis blir jag allt ;)

Lyran sa...

Det ska bli jätteintressant att läsa dina intryck :-) Jag ska se en teaterföreställning vid namn "Selma samlade vrede" i november och ser fram emot det. Det senaste jag läste var de 2 första delarna i den Löwensköldska trilogin.

Erika sa...

Lisan: Ja, det blir alltid intressanta diskussioner tycker jag... Kul också att upptäcka hennes enorma bredd som författare, då hon verkligen kastar sig mellan olika format och genrer: alltifrån sägner (En herrgårdssägen) och skrönor (Gösta Berlings saga) till halvt dokumentära skildringar (Jersualem) och spännande thrillers (Herr Arnes penningar).

Lyran: Mm, det är mycket Selma nu under 150-årsjubileumet... Intressant med pjäsen. Jag ser för övrigt fram emot SVT:s julsatsning med en tv-serie om henne.
Löwensköldska ringen-trilogin hinner vi tyvärr inte ta upp i kursen, men jag kommer definitivt läsa den i sinom tid.

Amoroso sa...

Spännande att bekanta sig närmare med Selma!! Jag har en utmaning på gång inne i bloggen, vore roligt om du nappade!