torsdag 29 maj 2008

Seminarieyra

Nu har jag minsann bläddrat i bokmässans webbkatalog (vart sjutton har Posten gjort av min pappersdito?) och kan tipsa om lite smått och gott:
  • Min boklåda i Paris - Sylvia Beach och Shakespeare & co: med Erik Andersson, Jonas Ellerström m.fl. Åh, vad roligt! Den här bokaffären har man ju besökt några gånger i Paris... Dessutom var det en positiv överraskning att boken jag varit sugen på ett tag har översatts till svenska, och att det gjorts av Erik Andersson, vars härliga dagbok om våndorna kring översättningsarbetet av Ringarnas herre jag läser just nu.
  • Om att skriva platsens ande: Johan Theorin, Åsa Larsson och Åke Smedberg diskuterar miljöns roll för sina deckare.
  • John Ajvide Lindqvist - svensk mästare i skräck: John Ajvide Lindqvist intervjuas av Navid Modiri om Människohamn.
  • En realistisk pionjär - om Victoria Benedictsson: Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström pratar om en författare som ligger mig varmt om hjärtat, då min B-uppsats i litteratur handlade om hennes eminenta noveller "Förbrytarblod" och "Ur mörkret". Dessutom är jag barnsligt förtjust i detta intellektuella par.
  • Morden i Midsomer: Caroline Graham berättar om sina böcker och tv-serien.
  • Hård skotska - Denise Minas författarskap: Deckarförfattaren Denise Mina intervjuas av Inga-Lill Mosander.
  • 1001 böcker du måste läsa innan du dör: med Göran Hägg och Mats Gellerfelt. Kanondiskussioner av olika slag är alltid intressanta och dessutom vill jag ju bocka av hur många jag läst och hur många jag har kvar.
  • Joanna Rubin Dranger: när bilden möter ordet: Joanna Rubin Dranger, kvinnan bakom de tecknade serieromanerna om bl.a. Fröken Livrädd och kärleken.
  • Skönlitteratur i klassrummet - att skriva för och läsa med tonåringar: med Johanna Lindbäck, Gunilla Kindstrand m.fl. Att motivera tonåringar till att läsa är ju inte helt lätt... Dessutom har jag precis läst ut Lindbäcks En liten chock som jag gillade!
  • Skriva för livet - och leva för skrivandet: Aidan Chambers, ungdomsförfattare och lästeoretiker, pratar om skrivande. Jag utgick bl.a. från hans teorier i Böcker omkring oss i mitt examensarbete.
  • Klassiska kvinnoröster: ljudbokprojekt gör kvinnliga klassiker hörda: med Agneta Ekmanner, Ebba Witt-Brattström och Svante Weyler.

Well, det ser ju riktigt lovande ut! Och då har jag inte ens räknat in miniseminarierna...

13 kommentarer:

Marianne sa...

Står det inte något på sajten om att utskick görs i början på juni?

Vi får försöka behärska oss.

Erika sa...

Marianne: Det gör visst det, om man läser det finstilta i formuläret... men jag är lite för ivrig för sånt ;)

Country Girl sa...

Det ser verkligen trevligt ut! En mässa att se fram emot, alltså!

Anonym sa...

Hoppades också att programmet skulle ramla in på hallmattan. Typ idag hade varit najs. Men sen såg jag också att det stod juni. Bara att bita ihop och vänta alltså.

Och det som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
Eller är det; väntar alltid för länge. ;)

Anonym sa...

Skulle förstås stå "den som väntar" och inget annat däruppe!

Erika sa...

Emm: Det är klart det är så - att man alltid väntar för länge! ;)

Anonym sa...

Haha..Ja så är det! :)

svartanova sa...

Idag kom det i alla fall :)

Tekoppen sa...

Seminariet om Victoria Benedictsson avundas jag dig verkligen! Även om jag inte särskilt förtjust i det "intellektuella paret". Aidan Chambers är en bra grabb. Själv har jag läst 33 av de där 1001 böckerna... En bit kvar att vandra, alltså.

Erika sa...

Svartanova: Mitt har fortfarande inte kommit... Vet inte om det beror på eftersändning (har ju flyttat sedan jag beställde det) eller om det har blivit något annat knas. Kanske gör bäst i att beställa igen.

Tekoppen: Japp, det ser jag fram emot... Vet inte hur många böcker jag har kvar på Häggs lista, men med tanke på min littvet-bakgrund borde jag ha bockat av en del i alla fall!

Tekoppen sa...

Jaså, jag visste inte att Göran Hägg skrivit en sådan lista - trodde att det var Peter Boxhalls lista med samma mängd böcker som menades. Kul, då har jag något att se fram emot! Älskar att pricka av på listor...

Erika sa...

Tekoppen: Det är för att den inte kommer ut förrän i oktober! Skumt för övrigt att ta samma titel på boken när det inte är fråga om en översättning... Kanske föredrog man att göra en svenskifierad version istället, som även omfattar nordiska klassiker.

Tekoppen sa...

Oktober?? Suck.

Ja, det känns lite som stöld - exakt samma antal t.o.m. Men det är kul med en lista där även svenska författare finns representerade (även om cirka 4-5 stycken finns med på Blooms lista).