tisdag 16 december 2008

Klassiker?

Dagens illustrerade klassiker är väl ingen klassiker heller, den gavs ju för sjutton ut så sent som förra året! Och jämfört med övriga bilder tycker jag inte att nr 10 heller uppnått klassikerstatus ännu, möjligen som modern dito i så fall. Men ändå... Det finns ju så många klassiska klassiker att ta av.

Kul att det har börjat dyka upp lite kvinnliga författare i alla fall! Fast själva tävlingen är fortfarande alldeles för lätt.

19 kommentarer:

Full bokhylla sa...

Håller med! Men tian lyckades jag inte klura ut. Kanske var jag för insnöad på klassiker. Vad är det för någon?

Bokomaten.. sa...

NEJ! 10:an kunde jag inte heller gissa. Inte dagens heller. Inte lust att ge en ledtråd, du som vet?:) Är faktiskt flera stycken som jag med gemensam hjälp av svenskläraren på skolan inte har en aning om. Väntar med spänning på facit.

Erika sa...

Nr 10 har varit svårast hittills, just för att det inte är en solklar klassiker... Och det är klart att jag kan bistå med en ledtråd: författaren har nyligen vunnit ett stort pris.

Bokmania sa...

När det gäller dagens "klassiker" så ställer jag mig också frågande till bokens benämning som klassiker. Mycket konstigt.

När det gäller 10:an så syftar ledtråden på en riktig klassiker. Skriven av en kvinna. Filmatiserad.

Erika sa...

Bokmania: Konstigt var ordet.
Hmm, du har inte bara råkat blanda ihop nr 10 (bilden med det utväxta huvudet) med nr 14? För nr 14 är en bok av Virginia Woolf, det är jag rätt säker på.
Jag tror att 10:an är skriven av en svensk, manlig författare.

Bokomaten.. sa...

14 är definitivt en bok av Virgina Wolf och ja, den har också blivit film. och tack, nu kan jag nog gissa på 10:an också, hehe.:-) Visst är det rologt ändå? Jag hänger på låset för varje lucka och tycker det är sååååå frustrerande om jag inte kan direkt.:)

Anonym sa...

Jag är nog inte så bevandrad ibland klassikerna men jag har hitintills lyckats (tror jag) att lista ut vad som gömmer sig bakom illustrationen förutom den 15e och det tycks jag vara helt ensam om! Det enda jag kan tänka på är Utopia men tycker det är lite långsökt. Är det någon som har någon ledtråd att ge mig?/Catharina

Erika sa...

Bokomaten: Varsågod. Ja, det är en jätterolig tävling!

Catharina: Gårdagens bild (nr 15) var nog den mest bokstavliga i tävlingen - de båda bildelementen utgör i princip hela titeln. Inte helt lätt om man aldrig hört talas om titeln dock, men det rör sig i alla fall om en poet.

ellna sa...

Yxan i huvudet vad är det för verk. Först var jag inne på brott och straff.

Anonym sa...

Vad är 16 då?

Erika sa...

Ellna: Behåll det spåret!

Anonym: Förutom att den gavs ut förra året? Det är en biografi och författaren är journalist.

Micke sa...

Va skoj ide det här är :)

Är inte så bra på det dock hihi, det som jag verkligen undrar över är 11an, kan man verkligen lista ut vad det är för bok bara på den bilden?

En man som sitter och fikar liksom...:S

Har väl fått ihop 9 av de 20 hittils hehe....

Fia sa...

Micke!

När det gäller 11 så säger kakan på allt ;-)

Fia sa...

kakan på fatet, skulle det stå

Erika sa...

Micke: Just den här illustrationen innehåller t.o.m. två ledtrådar: kakan och mannen. Kan hjälpa dig med den ena, nämligen att kakan delar namn med en av våra prinsessor. Hoppas du klarar det nu och kämpa på!

Lyra sa...

Har alla utom den 22:a, vilken jag tycker är helt värdelös - ett par som kysser varandra, det kan ju vara precis vad som helst? Missar jag något? Ledtråd någon?

Fia sa...

Lyra: Det var min första tanke också, hur många kyssar finns det inte i litteraturen, men klädsel och plats ger ledtrådar. När jag suckande beskrev bilden för min man, och hörde mina ord var verket självklart.

Micke sa...

Lyra: har samma problem med 22 också och tycker likadant som dig, det kan ju vara vadsomhelst...

Inte för att jag har alla andra men lite bättre har det gått, har väl kanske 14-15 av de 23 hittils. Tack Fia och Erika för tipsen, har kollat lite och en släkting till mig kanske vet vad det är för bok som 11 rör sig om :)

Erika sa...

Lyra: Som Fia påpekar sitter ledtråden snarare i klädseln. I kombination med kyssen utgör illustrationen själva nyckelscenen i en liten (med betoning på liten) pärla!

Micke: Så lite så! (Författaren är för övrigt fransk).