måndag 10 november 2008

Alan Bennett - Drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad är en snabbläst kortroman om 124 sidor, men ack så charmig och underhållande! En dag när den engelska drottningen är ute och rastar sina olydiga hundar upptäcker den bokbuss som glest men regelbundet kommer till slottsområdet. Hon blir genast nyfiken och stiger in, men lånar mest med sig en bok av ren artighet.

Drottningen har aldrig tidigare i sitt liv visat något större intresse för litteratur, men när hon väl ger den lånade boken en chans öppnas en helt ny värld upp för henne. Sakta men säkert förvandlas hon till en bokslukare av stora mått, vilket givetvis får konsekvenser för hennes åtaganden som Englands regent. Drottningens litteraturintresse faller emellertid inte alla i smaken, hon blir motarbetad av såväl sin egen make som sina närmaste medarbetare, och framför allt anses det opassande av henne att be män och kvinnor av folket om lästips istället för att kallprata om vädret när hon gör sina besök runt om i England.

Även om romanen på sina håll har en allvarig ton och verkligen betonar litteraturens värde för den enskilda människan är den samtidigt full av brittisk, underfundig humor och jag läser den med ett konstant småfnissande:
En av drottningens återkommande uppgifter som monark var att leda parlamentets öppnande, ett åliggande som hon aldrig tidigare hade funnit särskilt betungande utan rent av uppskattat. Till och med efter femtio år hade det varit något av en begivenhet att köras ner för the Mall en solig höstmorgon. Men inte nu längre. Hon fasade inför de två timmar som det hela skulle vara. Som tur var åkte de åtminstone i galavagnen, inte i det öppna ekipaget, så hon kunde ta sin bok med sig. Hon hade blivit riktigt bra på att läsa och vinka, knepet var att hålla boken under fönstret och koncentrera sig på den istället för på massorna utanför. Hertigen gillade det förstås inte alls, men hon tyckte verkligen att det underlättade.
- ur Drottningen vänder blad, s. 34 f.

4 kommentarer:

Tekoppen sa...

Verkar roande! Tack för tips!

Ylva sa...

Den ligger på min "att läsa-lista" och jag tror att jag ska ta den efter Jonathan littells tegelsten, faktisk. Jag kan behöva något i den här stilen efter den...

Erika sa...

Tekoppen: En liten pärla.

Ylva: Ja, det är skönt att varva faktiskt... Ibland är en tunn och rolig liten bok precis vad man behöver.

Catrin sa...

Å de här har jag hört så mycket gott om! Snyggt omslag också. Hamnar definitivt i att-läsa-högen på ett eller annat sätt.