onsdag 27 augusti 2008

Bibliotekarie goes arkivarie

Idag påbörjade jag en ny utbildning som kommer sysselsätta mig det närmaste året. Förutom bibliotekarie ska jag nämligen bli arkivarie också. Varför? För att jag är trött på att hoppa runt på timmar, för att det känns är näst intill omöjligt att få fast jobb som bibliotekarie men verkar något lättare som arkivarie, för att jag har hört jättebra om utbildningen (mycket praktik!) och för att jag älskar utmaningen som det faktiskt är att studera. På universitetet befinner jag mig i mitt rätta element.

Intensivt är ett passande ord just nu. Jag pluggar, jobbar och ska på Popaganda både fredag och lördag (blev överlycklig av de senaste släppen med Embassy och älskade, älskade The Radio Dept). Men det är också begravning för en släkting som nyligen gick bort efter en lång tids sjukdom... Lite berg-och-dalbana helt enkelt.

Jag hinner inte läsa så värst, men har flera recensioner på lut. De har redan väntat för länge, men snart så kommer de. Särskilt ser jag fram emot att skriva om Människohamn, vilken fantastisk bok!

5 kommentarer:

svartanova sa...

Vad roligt att du gillade den! Jag ska vänta på pocketutgåvan, då har jag något att se fram emot.

Bokomaten.. sa...

Och jag som läste till arkivarie men sadlade om till bibliotekarie, delvis av samma anledning, delvis för att jag fick en total dammallergichock när jag hade praktik i ett arkiv...;)

Lena sa...

Vad roligt att du ska satsa på arkivarie, för något år sedan så tänkte jag antingen läsa till arkivarie eller bibliotikarie på distans. För jag tror att jobben är precis lika roliga. Men jag som bor här i norr och verkligen vill stanna kvar insåg att det var ingen idè att gå någon av utbildningarna för här finns inga sådana jobb.
Men du som bor nere i söder så tycker jag att det låter som en toppen idè. Ha det nu så roligt i skolan igen och med allt annat

Erika sa...

Svartanova: Gör det, men tyvärr så dröjer det väl ett tag. Kanske idé att låna?

Bokomaten: Jaså, där ser man! ;) Jag tänker dock inte ge upp bibliotekariekarriären bara sådär, utan fortsätta söka de tjänster jag finner intressanta... Dessutom har man ju dubbelt så stor chans till jobb med två examina!
Enligt SACO råder balans på arbetsmarknaden för arkivarier just nu och sannolikt även om fem år, medan det för bibliotekarier är överskott på utbildade och kommer fortsätta vara framöver. Men vad vet man! Oftast handlar det om att ha flyt bara, för att halka in någonstans. Det kan ju lika gärna gå åt skogen.

Lena: Du har nog rätt i att de flesta jobben finns i större städer. Men å andra sidan måste samtliga kommuner ha både folkbibliotek och kommunarkiv enligt lag...
Jag har hela tiden tyckt att arkivarieutbildningen låter spännande också och så här efter andra dagen på utbildningen så tycker jag den känns väldigt lovande! Imorrn ska vi t.ex. på visning på Riksarkivet.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Spännande, hoppas du återkommer om hur det är!