tisdag 19 augusti 2008

Bästa barnboksförfattarna

Så här lagom till skolstart har DN:s kritiker plockat fram en lista på de 100 viktigaste barnboksförfattarna. Syftet med listan är bl.a. att poängera vikten av att förse barn med bra böcker, något Lotta Olsson skriver ytterligare om i en anslutande artikel. Bra initiativ tycker jag. Det är ju ofta så att de som läser regelbundet i barndomen tar med sig den goda vanan även i vuxna år. Jag själv är ett exempel på detta, medan min lillebror hör till motsatsen: en som aldrig läste som liten (på egen hand alltså, för vår mamma läste en del för oss högt) och därmed inte nu heller.

Jag tycker listan är väl avvägd då den tar upp både gamla och nya samt svenska och utländska författare, även om jag kanske skulle byta ut ett par av namnen mot andra. Mina personliga favoriter bland de utvalda är i alla fall Roald Dahl, Maria Gripe, Astrid Lindgren, Tove Jansson, Barbro Lindgren, Per Nilsson, Sven Nordqvist, Philip Pullman och J. K. Rowling,

3 kommentarer:

Tezz sa...

Jag är också ett exempel på människor som läste mycket som barn och som fortsatte med det. Det finns ju inget bättre än att koppla av med en bra bok.
Astrid Lindgren är något alldeles speciellt, men Roald Dahl och Maria Gripe är också författare som jag verkligen tyckte om som barn.

Peter sa...

Ja det finns mycket att hämta där i den listan. Jag gillar att böckerna om Narnia är med. En av mina favoriter som jag läste som barn.

Erika sa...

Tezz: Roald Dahl har en humor som är svårslagen. Särskilt förtjust är jag i Häxorna, Matilda och SVJ. Kalle och chokladfabriken är bra som bok (särskilt högläst av Ernst-Hugo Järegård), men filmen var inget vidare.

Peter: Jag gillar också C.S. Lewis berättelser, men kan i vuxen ålder störa mig på den övertydliga kristna symboliken i t.ex. Häxan och lejonet, inbiten ateist som jag är.