söndag 20 juli 2008

Lästrio: Olästa böcker

Vilka böcker har ni köpt som bara blivit stående i bokhyllan olästa?

Jag har massor av böcker i mina skönlitterära hyllor som står olästa, säkert uppemot en fjärdedel av de jag äger, men det är en högst medveten strategi från min sida. När jag gör en större beställning på böcker har jag oftast bara för avsikt att läsa ett par av dem direkt när de kommer. Jag gillar nämligen att ha en massa olästa böcker i hyllorna, som jag kan gå och plocka från när det är dags att välja ut något nytt... Erfarenheten säger också att det mesta ändå blir läst förr eller senare.

Istället för att bara nämna tre olästa böcker har jag bestämt mig för att dela in böckerna i tre kategorier med olika anledningar till att de inte blir lästa:

1. Böcker som känns lite avskräckande på något sätt, t.ex. genom sin respektingivande tjocklek, sin pyttelilla text (oftast kombinationen!) eller genom sitt rykte om att vara en "tung" klassiker. Oftast brukar de ändå bli lästa så småningom ändå, någon gång när jag är sugen på något mer saftigt att bita i. Exempel: Jonathan Strange och Mr Norrell av Susanna Clarke (ca 800 sidor), Undantaget av Christian Jungersen (ca 600 sidor) och Wergelandtrilogin Förföraren, Erövraren och Upptäckaren av Jan Kjaerstad (3 x 500 sidor) som jag tänker mig bör läsas i snabb takt efter varandra. Denna trilogi hör för övrigt också till nedanstående kategori.

2. Böcker vars förträfflighet jag är så övertygad om det bara går an att läsa dem vid väl utvalda tillfällen där total uppmärksamhet givetvis krävs, vilket förstås är högt ställda krav att leva upp till och därför ofta låter vänta på sig. Det mest klockrena exemplet här måste vara Den hemliga historien av Donna Tartt som jag köpte som begagnad pocket för två år sedan. Problemen är två och hänger ihop: dels inbillar jag mig att det är en typisk bok som passar bäst att läsa på hösten (det mesta av akademisk karaktär associerar jag av någon anledning starkt till hösten), dels är hösten oftast en väldigt intensiv period då den totala uppmärksamheten kan vara som svårast att plocka fram. Dessutom får min icke-läsning av Tartt kedjeeffekter, då jag inbillar mig att jag inte kan läsa Marisha Pessl Fördjupade studier i katastroffysik innan Den hemliga historien (eftersom den senare anses vara originalet, ja ni vet)... Snacka om Asperger-hang ups!

3. Böcker som med stor sannolikhet aldrig kommer läsas, vilket oftast beror på att jag har fått dem av någon annan och de inte riktigt är min smak (t.ex. Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad och Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgen) eller att jag gjort mindre lyckade impulsköp. Den här kategorin av olästa böcker försöker jag dock rensa ut med jämna mellanrum, så de blir aldrig särskilt långvariga i bokhyllan.

9 kommentarer:

Martina sa...

Det där med att inte läsa Pessl före Tartt har jag också hakat upp mig på, har båda stående i hyllan för olästa böcker...

Erika sa...

Martina: Jag bara måste läsa serier i kronologisk ordning, men även såna här böcker som visserligen inte har samma författare men ändå på ett tydligt sätt relaterar till varandra. Allt annat skulle innebära kaos i mitt ordningssinne!

Anonym sa...

Jag tycker att du kan läsa Tartt och hoppa över Pessl!

Erika sa...

Anonym: Flera verkar vara av den åsikten, så det kanske stämmer. Men jag är ganska nyfiken på Pessl (det låter så trevligt med alla litterära referenser!) så tänker nog ändå ge den en chans så småningom... Det är ju bara att lägga den åt sidan om jag inte skulle gilla den.

Anonym sa...

Jag själv älskar Den hemliga historien, och gillade inte alls Fördjupade studier... men det känns bra ändå att ha läst båda. Jag tyckte att Pessl började jättebra, och det var lite charmigt med alla referenser, teckningar och allt vad det är. Men efter några hundra sidor kändes det som att det också var det enda hon pysslade med... Nåväl, lycka till läsandet av det icke-lästa. Det är klurigt det där!

Bokbabbel sa...

Bra och träffande kategorier!

Erika sa...

Lisa: Mm, det kan väl inte riktigt vara meningen att diverse stilgrepp ska ta över berättelsen så pass att handlingen hamnar i skymundan...

Magix: :)

Maja sa...

Hej!

Jag har precis hittat hittill din förträffliga sida!

Sådana böcker har vi väl alla, men jag har aldrig tänkt på at det går att kategorisera dem...:o) Jag ska också fundera, men en jag kommer på på rak arm är Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö. HERREGUD, det gick bara inte!

Kram Maja

PS: Går det bra att jag länkar hit från min sida?

Erika sa...

Maja: Kul att du hittat hit! Självklart får du länka.