fredag 21 augusti 2009

Prishöjning på pocketböcker

Är det fler än jag som har irriterat sig över att både Adlibris och Bokus sen ett tag tillbaka tar 49 kr istället för 39-42 kr för vissa pocketböcker (eller är det möjligen förlagen själva som kräver högre ersättning)? Att höja priset med någon krona eller två med jämna mellanrum är väl en sak, men en så pass dramatisk ökning som 25% (!) känns väl ändå inte motiverat? Hittills har det i alla fall fått mig att avstå från ett par köp.

Och jo, jag vet att 49 kr fortfarande är billigt för en pocketbok jämfört med vad de kostar ute i den vanliga bokhandeln, men ändå. Vad tycker ni andra, shoppar ni på precis som vanligt när det gäller dessa prishöjda pocketböcker?

6 kommentarer:

Linnea sa...

Jag har inte handlat böcker på länge, men det var ju faktiskt en ganska anmärkningsvärd höjning. 49 spänn är ju typ samma pris som "ta 4 betala för 3" (eller är det 3 för 2?) som de alltid har på Akademibokhandeln. Och där slipper man porto också..

Malin sa...

Det finns en förklaring till detta, bokförsäljningsjättarnas rabattkrav på förlagen gör att förlagen höjer priserna på böckerna för att inte gå med förlust och därmed blir böckerna dyrare i slutändan för bokköparna. Ungefär så. Tyvärr. Det står om det i Svensk Bokhandel http://www.svb.se/Ledare/181144

Johan sa...

Den extra tian täcker ju inte ens portot (både adlibris och bokus "bjuder" ju på portot) ändå... Men det Malin säger låter ju också troligt, varken förlagen eller bokhandlarna (eller posten) sysslar ju med välgörenhet (då skulle de ju förlora mer ju mer vi läste :)

Jenny sa...

Ja, jag har också sett det! Och blev irriterad...

Erika sa...

Linnea: Jag håller med. Nu när jag har luskat lite mer har jag förstått det som det bara gäller vissa förlag, men det är nog bara en tidsfråga innan andra följer efter.

Malin: Har missat hela den diskussionen, så tack för länken. Det verkar ha uppstått en ond i cirkel i detta fall.

Johan: Nej, det förstås... Men jag tänker mig ändå att de flesta konsumenter köper något färre böcker när det blir dyrare, vilket i så fall innebär att både förlagen och nätbokhandlarna förlorar i slutändan.

Jenny: Visst blir man!

Robert sa...

Vad intressant blogg du har! Gillar bilderna! Du är väldigt duktig.
Jag prenumererar gärna via bloglovin :)
Synd bara att de har blivit dyrare med pocket...

Kolla gärna in min blogg också - blogg.modestil.se
(Prenumerera gärna på bloggen! :D )