onsdag 26 augusti 2009

Enkät om läsvanor

Hittade den här enkäten om läsvanor hos Vixxtoria.

1. Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
Avkoppling och underhållning huvudsakligen.

2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier?
Romaner, deckare och vissa fantasyböcker.

3. Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
Vita nätter av Ann Cleeves och Över näktergalens golv och På kudde av gräs av Lian Hearn. Med andra ord ligger jag rätt mycket efter med recensionerna.

4. Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Självhjälpsböcker tycker jag t.ex. är rent nonsens. Har inte heller mycket till övers för biografier och knappt facklitteratur överhuvudtaget, eftersom jag (även om det kanske låter konstigt) är förhållandevis ointresserad av saker som skett på riktigt.

5. Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Massor förstås! Bara för att nämna några: Den hemliga historien, Vindens skugga och Kafka på stranden. Men jag läser mycket nyutkommet, så det gäller att hitta en bra balans där mellan det nya och det gamla. Är dock riktigt nöjd med att jag äntligen gett mig i kast med Sagan om klanen Otori av Lian Hearn nu i sommar, som visat sig vara hur bra som helst och vida överträffat mina förväntningar!

6. Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Kolla in min senaste recension.

7. Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
Det är ungefär hälften-hälften mellan att köpa och låna från biblioteket. Eftersom jag kan reservera böcker gratis på jobbet ser jag ju till att utnyttja det!

8. Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Jovars, vi har åtta fulla Billybokhyllor här hemma, och om man räknar bort pärmar och annat som inte är böcker blir det omkring 35 hyllmeter.

9. Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Mamma läste för mig, men eftersom jag lärde mig läsa så tidigt behövdes det inte särskilt länge. Sen minns jag att lärarna i skolan läste högt för klassen i lågstadiet och ibland även på mellanstadiet, medan vi ritade och pysslade med andra grejer.

10. Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Jag minns det som ganska ofta.

11. Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Hemma var det nog mest Astrid Lindgren-böcker och så minns jag att jag var med i någon bokklubb också. I skolan var det bl.a. Roald Dahls SVJ och Eric Linklaters Det blåser på månen.

12. Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Det händer ibland att jag läser upp något stycke för en kollega på biblioteket eller för min sambo här hemma.

13. Vad läser du då?
Roliga, knasiga eller särskilt bra saker som känns värda att dela med sig av.

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag känner igen det där med att hitta en balans mellan nya och gamla böcker. Det gäller att få en bra blandning. Det vore faktiskt för hemskt om man uteslutande läste nya böcker, eftersom det finns så hemskt många bra böcker som skrevs för länge sen.

Jag är också på sätt och vis mindre intresserad av saker som skett på riktigt. I alla fall när det påstås ha skett i en roman. Jag förstår din inställning där. Men jag är å andra sidan en riktig fakta-nörd. Bra skrivna faktaböcker om nästan allting tycker jag är oerhört stimulerande. Däremot inte föreläsningar inne i en roman. Usch!

Erika sa...

Vixxtoria: Ja, precis. Samtidigt vill man ju hänga med i det som händer här och nu också, särskilt när man har en bokblogg. Jag läser nog ungefär lika mycket nytt som gammalt.

Det är inget fel på fakta, särskilt inte när det gäller områden man är intresserad av. Andelen fackböcker i min samling är dock max 15-20% och består mest av kurslitteratur, kokböcker och konstböcker.